Sanne Haan en Armani
Sanne Haan en Armani Foto: Privébezit

Sanne Haan: “Stiekem kan ik alleen maar lachen om Armani’s grapjes”

Fun Dressuur Horsemanship Recreatie Wedstrijden

Sanne Haan en haar negentienjarige Armani (v. Equador) hebben elkaar in de afgelopen achttien jaar zo goed leren kennen dat ze helemaal op elkaar zijn ingespeeld. Ze rijden dressuur en genieten van buitenritten, maar draaien hun hand ook zeker niet om voor een sprongetje. Kortom; plezier maken staat voorop. 

Op slag verliefd

Dat Sanne van haar ouders op zoek mocht naar een eigen paard liet ze zich achttien jaar geleden geen twee keer zeggen. “Toen ik achttien jaar geleden net klaar was met mijn studie, wilden mijn ouders mij belonen met een eigen paard. Dat ik toentertijd een beetje een fout vriendje had speelde ook wel mee”, lacht ze. 

“Ik liet het mij geen tweede keer zeggen en ging direct op zoek. Uiteindelijk kwam ik bij Armani terecht, die destijds pas één jaar oud was en nog in de opfok stond. We ‘plukten’ hem tussen de andere hengsten uit en waren direct gek op hem. Vooral mijn vader, die wilde het niet eens meer over de prijs hebben”, lacht ze. 

Sport 

Met haar ervaring in het opleiden van jonge paarden durfde Sanne het wel aan om voor een veulen te gaan. “De eerste jaren hebben we vooral veel gepoetst en gewandeld. Hoewel ik in eerste instantie de intentie had om echt voor de springsport te gaan, is dat in de loop der jaren wel veranderd. We hebben best wel hoog gesprongen, maar nadat ik in 2019 heel hard van hem af ben gevallen, heb ik wat angst voor het springen ontwikkeld.”

“We zijn steeds meer dressuur gaan rijden en zijn, aangezien ons dat heel goed beviel, uiteindelijk ook de wedstrijdsport ingerold. We rijden op M2-niveau, maar doen dit puur voor ons plezier. Ik hoop het springen met goede begeleiding weer te kunnen oppakken in de toekomst, want aan Armani ligt het niet.”


Foto: Privébezit

“Stiekem kan ik alleen maar om hem lachen”

Over Armani’s leuke karakter raakt Sanne niet uitgepraat. “Iedereen zal dit zeggen over zijn eigen paard, maar Armani is echt de liefste van de hele wereld. Ik vertrouw hem voor de volle honderd procent en heb zelfs zonder het te oefenen gewoon eens een neckrope om gedaan. Het was een kwestie van hoofdstel af en wegrijden.”

“Armani is heel gevoelig en kan mij enorm spiegelen, maar aangezien ik dat van hem weet, weet ik wanneer ik een dagje beter niet kan rijden. Hij is werkwillig en heeft geen kwaad in de zin, maar vindt het wel leuk om grapjes uit te halen. Stiekem kan ik daar alleen maar om lachen.”


Foto: Privébezit

Plezier voorop

Hoewel Sanne het rijden van wedstrijden leuk vindt, heeft ze plezier maken voorop staan. “Armani wordt dit jaar negentien, maar stiekem hoop ik toch nog wat wedstrijdjes te kunnen meepakken in het Z. Dat zou ik heel gaaf vinden, maar plezier maken staat voor mij voorop. We genieten net zo veel van een lekkere buitenrit”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding