Cheyenne en Yara
Cheyenne en Yara Foto: Marjon Vree Egberts Fotografie

Cheyenne Rijnbeek: “Ik was ervan overtuigd dat er een leuk veulen uit kwam”

Fun Fokkerij Rassen Recreatie

Voor wie het al een grote stap vindt om een paard ongezien te kopen, heeft Cheyenne Rijnbeek helemaal een gok gewaagd. Twee jaar geleden reserveerde ze het ongeboren veulen van een Tinkermerrie die haar aansprak, in de hoop dat dat haar nieuwe toekomstpaard kon worden. En de amazone had geluk, want ze is dolblij met haar inmiddels tweejarige Yara.

Gereserveerd veulen

Toen Cheyenne haar 22 jaar oude Tinkerruin en 33 jaar oude Fjordenmerrie in 2021 aan huis kreeg, besloot ze met het oog op de toekomst op zoek te gaan naar een derde paard. En wel een veulen. “Aangezien mijn Fjordenmerrie destijds zo oud was, wilde ik al op zoek naar een veulen. Zo kon ik voorkomen dat mijn Tinkerruin alleen zou komen te staan als mijn merrie overleed.”

“Via de Instagram van Yara’s fokker kwam ik een drachtige merrie tegen die door een leuke hengst gedekt was, dus ik besloot dat veulen voor de geboorte al te reserveren. Ik was ervan overtuigd dat die echt heel leuk zou worden”, vertelt ze.

Steun

En daar bleek ze gelijk in te hebben. “Ik heb mee kunnen kijken bij de geboorte en was op slag verliefd op Yara. In oktober 2022 heb ik haar mee naar huis genomen, waarna ze dikke vriendinnen werd met mijn oudere merrie. Die is vorig jaar helaas overleden, dus ik was ontzettend blij dat Yara er toen al was en mijn ruin wat steun had aan haar.”


Foto: Marjon Vree Egberts Fotografie

Pittig karakter

Hoewel de twee Tinkers het goed kunnen vinden, verschillen ze enorm qua karakter. “Mijn ruin is het typische beeld dat je hebt van een Tinker; liever lui dan moe, ontzettend braaf bij kinderen en ondeugend bij volwassenen. Yara is daarentegen heel anders. Het is een pittig ding, maar wel heel aanhankelijk, lief en eerlijk.”

“Als je haar ziet lopen, weet je echt niet wat je ziet. Ik denk dat ze aardig wat potentie heeft voor de allround sport. Dat waar ze overheen kan springen, springt ze overheen en ze is niet snel onder de indruk, dus ik denk dat crossen er misschien wel in zit”, lacht ze. 


Foto: Marjon Vree Egberts Fotografie

Veelzijdige toekomst

“We zijn nu vooral bezig met grondwerk, omdat ik merk dat ze mentaal al wat uitdaging nodig heeft. Ze is ontzettend leergierig en pakt nieuwe trucjes snel op, dus ik moet haar soms een beetje tegen zichzelf beschermen, maar het is fijn om te zien dat ze het leuk vindt om bezig te zijn. Als ze volgend jaar sterk genoeg is, wil ik haar laten dekken, zodat ik een mooie en gezonde lijn kan uitzetten, waar met een beetje geluk een valk-Tinker uit komt.”

“Ik heb geen haast met het beleren en vind een goede basis aan de hand heel belangrijk, dus daar neem ik ook ruim de tijd voor. Door haar nu al veel te laten zien en overal mee naar toe te nemen, doet ze veel ervaring op. Zo gaan we haar dit jaar voor het eerst meenemen op onze vakantie naar de Veluwe”, sluit ze enthousiast af.


Foto: Marjon Vree Egberts Fotografie

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Marjon Vree Egberts Fotografie 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding