Manon Serreli en Nimana
Manon Serreli en Nimana Foto: Privébezit

Manon Serreli: “De Fjorden van nu zijn niet meer de manegepony’s van vroeger”

Fun Dressuur Rassen Recreatie Wedstrijden

Sinds twee jaar is Manon Serreli de trotse eigenaresse van Nimana (v. Gio), oftewel Nina, een inmiddels zesjarige Fjordenmerrie die is geboren in een natuurgebied. Hoewel ze haar kocht met de intentie om buitenritten te maken, bleek de merrie veel dressuurpotentie te tonen, wat Manon heeft doen besluiten om toch een poging te wagen in de sport. 

Op slag verliefd

Manon kocht de merrie twee jaar geleden onbeleerd. “Ik heb Nina twee jaar geleden gekocht van een meisje dat jaar op anderhalfjarige leeftijd uit een natuurgebied heeft gehaald dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer”, steekt Manon van wal. “Toen ik Nina kocht was ze nog onbeleerd, maar had ze wel al een veulentje gehad. Wat mij zo aansprak, was haar karakter. Ze is onwijs zachtaardig en meegaand. Ik werd op slag verliefd op haar.” 

Wereld van verschil

Onder het zadel blijkt de merrie echter een stuk expressiever te zijn. “Ik heb haar laten beleren door Lisa Braam van LB Hippique, die zich heeft gespecialiseerd op het Fjordenras, en heb haar daarna zelf verder doorgereden.”

“Onder het zadel is Nina heel blij en enthousiast. Ze heeft nog nooit een stap verkeerd gezet, maar het is wel echt een wereld van verschil als ik het vergelijk met hoe rustig ze aan de hand is. Ik kocht haar als een rustige en ietwat relaxte pony om mee naar buiten te gaan, maar ze blijkt zich onwijs goed te laten zien onder het zadel”, lacht ze.


Foto: Privébezit

“Meedoen is belangrijker dan winnen”

De combinatie heeft de eerste winstpunten in de klasse B dan ook al op zak. “Omdat Nina in verhouding nog niet zo lang onder het zadel is, zijn we vorig jaar langzaamaan begonnen met wat wedstrijdjes. Dat pakte ze destijds allemaal goed op, dus ik hoop dit jaar weer verder te gaan en ben ontzettend benieuwd hoe ver wij samen kunnen komen. Ik vind het echter wel belangrijk dat zij er zelf ook plezier in blijft houden. Meedoen is belangrijker dan winnen”, stelt de amazone. 

Veelzijdig ras

Waar Fjorden twintig jaar geleden nog bekend stonden als recreatiepaarden, beginnen ze nu steeds meer terug te komen in de spring-, dressuur-, én mensport. ”Dat vind ik heel leuk om te zien. Het zijn enorm veelzijdige paarden die graag voor je werken en steeds meer met het oog op de sport gefokt worden.”

“Deze ontwikkeling zie je terug in het stamboek en op de keuringen zelf. Er komt steeds meer vraag naar, wat ik onwijs leuk vind. Het is niet meer dat ‘manegepony’-ras van vroeger”, sluit ze af. 


Foto: Sanna Tijmensen 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Sanna Tijmensen / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding