Aemke
Aemke Foto: Privébezit

Chantal Soesbergen: “Het is voor mij heel normaal om Aemke los te laten lopen”

Fun Horsemanship Opvallend

Je paard los laten lopen; lang niet iedereen durft het zomaar. Toch is er tussen Chantal Soesbergen en haar zestienjarige Aemke zo veel vertrouwen dat de merrie regelmatig een sprintje trekt in het bos. En voor Chantal is dat de normaalste zaak van de wereld: “Dat hebben we met al onze paarden gedaan”, vertelt ze.

Passie voor Friezen

Na met haar Engelse Welsh Cob actief te zijn geweest in de dressuur, het springen en het crossen, besloot Chantal iets met haar passie voor Friezen te doen. “Mijn opa heeft vroeger zelf twee Friese hengsten gefokt, waar mijn passie voor Friezen mee is begonnen. Toen mijn vorige merrie ouder werd, besloot ik dus op zoek te gaan naar een Fries voor erbij. Zo kwam Aemke op mijn pad”, vertelt ze.


Foto: Privébezit

Vertrouwen 

Chantal voelde direct een klik met de merrie. “Hoewel ze destijds pas tweeënhalf jaar oud was, voelde het direct vertrouwd. Ik ben slechthorend, maar Aemke gaat daar heel goed mee om. We zijn begonnen met grondwerk, maar gingen ook direct samen het bos in, omdat we dat met alle paarden deden. Alle paarden die we gehad hebben, liepen los.”

“We hebben het geluk dat onze stal aan de rand van het bos ligt en ze dus altijd terug naar huis kunnen lopen, maar het is vooral een kwestie van wederzijds vertrouwen. Ik hoef Aemke maar te roepen en ze komt terug. Ik kan lezen en schrijven met haar, dus voor mij is het heel normaal om haar los te laten.”


Foto: Privébezit

Genieten

Ook Chantals dochter is gek op paarden. “Als ik haar vraag om de paarden naar binnen te halen, doet ze dat. Zij voelt zich goed bij de paarden en de paarden voelen zich goed bij haar, dus dat geeft veel vertrouwen. Aemke is van zichzelf wat onzeker, maar als ze eenmaal vertrouwen in je heeft, gaat ze voor je door het vuur. Daarom durf ik mijn dochter ook gewoon op haar rug te zetten tijdens een bosritje. Ze past zich dan aan.”

“Aemke is niet het type paard dat je zeven dagen in de week in de bak kunt trainen, dus we genieten voornamelijk van wandelingen en buitenritten. We nemen daarin wel wat dressuuroefeningen mee om haar fit te houden, maar Aemke is een echt buitenpaard, dus wij blijven hier lekker mee doorgaan. We genieten enorm zo!”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding