Esther en Graci
Esther en Graci Foto: Special Moments MvL

Esther van Zachten-Klaassen: “Graci gaf mij het vertrouwen in het rijden terug”

Fun Recreatie

Nadat Esther van Zachten-Klaassen het vertrouwen in paarden kwijtraakte besloot ze toch op zoek te gaan naar een nieuw paard. Het paardenvirus kruipt immers waar het niet kruipen kan. In de dertienjarige Graci vond ze een paard dat haar het vertrouwen en plezier weer teruggaf, in met name buitenrijden.

Ongelukken 

Voorheen heeft Esther haar Haflinger jarenlang fanatiek uitgebracht in de dressuursport. Maar toen hij ouder werd, kocht ze een jonge Haflingerruin voor erbij. “Daar bleek ik uiteindelijk geen klik mee te hebben. Ik weet tot op de dag van vandaag niet waar het door komt, maar ik heb onwijs veel ongelukken gehad met dat paard. Met ziekenhuisbezoeken tot gevolg.”

“Ik ontwikkelde zo veel angst dat ik hem na vijf jaar toch besloot te verkopen en even helemaal klaar was met de sport. Maar het bloed kruipt natuurlijk waar het niet kruipen kan”, lacht ze.


Foto: Special Moments MvL

Spiegelen 

Via via kwam ze Graci drie jaar geleden tegen. “Graci was destijds tien jaar oud en had voor de koets gelopen, maar had nog weinig ervaring onder het zadel. Ik zag direct aan haar dat ze heel lief en mensgericht was, dus toen de klik er ook onder het zadel was, besloot ik voor haar te gaan.”

“Hoewel we in het begin geen last hadden van mijn spanning, ging ze mij, en daarmee ook mijn angst, uiteindelijk toch spiegelen. Dit resulteerde in flinke bok- en renpartijen en na een ongeluk in de wei ook een peesblessure, waardoor ze een jaar uit het werk moest.”


Foto: Special Moments MvL

Veel geleerd

Voor iemand die snel spanning opbouwt in het zadel, is het opstappen op een paard dat een jaar heeft stilgestaan een enorme stap. “Ik heb daarom goed nagedacht over of ik dit nog wel aandurfde. Je wordt natuurlijk toch voorzichtiger naarmate je ouder wordt. Verschillende therapieën gaven niet het gewenste resultaat en met drie keer per week in de bak trainen kwam ik niet over mijn angst heen. Daar waren immers alle ongelukken gebeurd.”

“Ik merkte na een buitenrit aan Graci dat ze zich in het bos meer op haar gemak voelde en een stuk beter liep. Zo zijn we uiteindelijk steeds vaker in het bos gaan rijden en durf ik sinds een maand ook weer alleen op pad met haar. Natuurlijk heb ik nog wel eens spanning, maar ik weet nu een stuk beter hoe ik die kan loslaten. Dat was een kwestie van kilometers maken. Graci heeft mij zo ontzettend veel geleerd.”


Foto: Privébezit

“Dit gevoel is mij meer waard”

Hoewel de Charmeur-nakomeling aan de hand best heet kan zijn, zitten zowel amazone als paard vol vertrouwen als ze eenmaal aan het rijden zijn. “Met een los teugeltje rijden; dat geeft zo’n fijn gevoel. Inmiddels galopperen we het hele bos rond, wat best een uitdaging was met een paard dat niet wist hoe ze moest galopperen.”

“Hoewel ik het dressuurmatig rijden in de bak wel eens mis, vind ik plezier hebben en genieten een stuk belangrijker. Ik oefen graag dressuurmatig in het bos en zou haar in de toekomst misschien ook weer in de bak willen trainen, maar het fijne gevoel dat we nu hebben is voor mij veel meer waard”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Special Moments MvL / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding