Suzanne Witteveen en Finn
Suzanne Witteveen en Finn Foto: Privébezit

Suzanne Witteveen: “Finn heeft mij geleerd dat je altijd naar je paard moet blijven luisteren”

Fun Grondwerk Horsemanship Recreatie

Suzanne Witteveen en haar zeventienjarige Newforest-ruin Finn hebben in de afgelopen achtenhalf jaar een lange weg afgelegd. Van een combinatie die zich voornamelijk op training onder het zadel richtte en mee ging in wat destijds als ‘normaal’ werd gezien qua huisvesting en verzorging, groeiden ze uiteindelijk uit tot een combinatie die welzijn, keuzevrijheid en plezier maken voorop heeft staan. 

Droom die uitkwam

Suzanne en haar bijzonder gekleurde ruin vormen inmiddels al meer dan acht jaar een hechte combinatie. “Ik droomde als jong meisje altijd al van een eigen paard en op mijn zeventiende kwam die droom eindelijk uit”, steekt ze van wal. “Ik heb heel het internet afgezocht en kwam uiteindelijk bij Finn uit.”

“Ik heb altijd al een zwak gehad voor paarden met bijzondere kleurtjes en aangezien ik verder niet zo veel eisen had en de klik er was, was de keuze al snel gemaakt”, lacht ze. “Ik kocht hem niet met de intentie om de sport in te gaan, maar zocht gewoon een maatje waar ik een goede band mee kon opbouwen en verder mee kon groeien.”


Foto: Privébezit

“We weten wat we aan elkaar hebben”

“Toen ik Finn kocht was hij negen jaar oud en had hij al aardig wat ervaring in de dressuursport, waar ik mooi de vruchten van kon plukken om mezelf verder te ontwikkelen. Hij heeft mij onwijs veel geleerd. Finn is een gevoelig paardje dat zich in nieuwe situaties wel eens kan afsluiten, maar doordat wij in de afgelopen jaren zo’n sterke band hebben opgebouwd, weten we precies wat we aan elkaar hebben.”

Omslag 

Uiteindelijk is de combinatie het wereldje van Natural Horsemanship en grondwerk ingerold. “Dat is eigenlijk op een hele natuurlijke wijze gegaan”, vertelt Suzanne. “Finn en ik hebben de eerste maanden veel in de bak gereden, maar toen we daar telkens weer tegen wat problemen aanliepen kwam ik tot de conclusie dat het anders moest.”

“Omdat ik eigenlijk niet zo goed wist waar ik moest beginnen en het internet destijds nog niet was wat het nu is, ben ik zelf maar naar andere trainingsmethoden gaan zoeken. Ik kocht een boek over Parelli, ging cursussen volgen en kwam zo bij grondwerk, clickertraining en Intrinzen uit.”

“Hierdoor is mijn visie over huisvesting in de loop der jaren ook veranderd en heb ik Finn een aantal jaar geleden naar een Paddock Paradise verhuisd. Ik ben tot op de dag van vandaag nog iedere dag bezig met mij verder te verdiepen in hoe ik Finn zo optimaal mogelijk kan trainen en huisvesten.”

“Hoewel wij mensen maar één uur per dag met ons paard bezig zijn, moet een paard het de andere 23 uur ook fijn hebben. Ik ben geen natuurtalent wat paarden betreft, maar ik ben ervan overtuigd dat je heel veel kunt leren als je je daarvoor openstelt.”


Foto: Tim Swaag

Blijven luisteren

Nu de combinatie een trainingsmethode heeft gevonden die echt bij haar past, heeft ze een stijgende lijn te pakken. “We zijn gek op afwisseling en vinden het heel erg leuk om buiten te rijden in allerlei verschillende gebieden. In de afgelopen twee à drie jaar hebben we wat minder in de bak getraind, maar dat zijn we nu weer aan het oppakken op onze eigen manier.”

“Het is mijn voornaamste doel om Finn fit en gezond te houden en samen leuke dingen te doen. Niets moet. Finn heeft mij in de afgelopen jaren geleerd hoe waardevol het is om naar je paard te luisteren. Daar hoort naar mijn mening ook een stukje keuzevrijheid bij”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit / Tim Swaag

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding