Minke Vorenkamp en Ithaca van de Oostwal
Minke Vorenkamp en Ithaca van de Oostwal Foto: Gelisa Werkhoven

Minke Vorenkamp: “Volg je gevoel, het is jouw paard en jouw proces”

Fun Jong paard starten Recreatie Verzorging

De weg die Minke Vorenkamp en haar vijfjarige Ithaca van de Oostwal (v. Ceasar ter Linden) de afgelopen jaren hebben afgelegd was er een van pieken en dalen. 

De amazone kocht de merrie zo’n drieënhalf jaar geleden en leidde haar zelf op, wat voor beiden een leerzaam proces was. Wat Minke hierin als meest waardevolle les heeft ervaren, is dat je je eigen gevoel moet volgen. 

Eerste eigen paard

Hoewel Minke drieënhalf jaar geleden niet op zoek was naar een jong paard, kon ze de toen tweejarige Ithaca van de Oostwal, oftewel Caya, niet aan zich voorbij laten gaan. “Ik ben eigenlijk een hele simpele amazone”, steekt Minke van wal. 

“Ik heb jarenlang op de manege gereden en heb verschillende verzorgpaarden gehad, maar een eigen paard had ik nog niet eerder gehad. Toen Caya’s advertentie keer op keer weer voorbij kwam, heb ik toch maar eens de stoute schoenen aangetrokken en een berichtje gestuurd. En dat terwijl ik eigenlijk op zoek was naar een makkelijk paard, geen jonkie.”

Karakter

Hoewel de merrie enkel halstermak was en Minke haar alleen een rondje los had zien lopen, was ze meteen verkocht. “Naast haar prachtige aftekeningen viel ik ook voor haar zachtaardige karakter. Toen ik haar bezichtigde, kreeg een van de hondjes van Caya’s voormalige eigenaresse een schok door de stroomdraad. Het eerste wat Caya deed, was checken hoe het met het hondje ging. Dat vond ik zo mooi om te zien dat ik besloot om haar te kopen.”

Fouten gemaakt

“Toen ik eenmaal thuis kwam vroeg ik mij wel even af hoe ik dit ging aanpakken. Ik had namelijk helemaal geen ervaring met jonge paarden. Ik besloot mij in te lezen en gewoon wat dingen te proberen. Als ik daarop terugkijk, heb ik vooral in het begin onwijs veel fouten gemaakt en signalen gemist.”

“Gelukkig heeft Caya een goed karakter en heeft ze mij dat allemaal vergeven. Ik wist simpelweg niet beter. Toch is het mij gelukt om haar zelf, met de hulp van een vriendin, zadelmak te maken. Toen de basis er eenmaal op zat, heb ik haar een tijdje door een professional laten doorrijden hier bij ons op stal.”

Veelzijdig 

De amazone kocht de merrie met het oog op de recreatie. “Ik ben nooit een ambitieuze wedstrijdamazone geweest, dus ik kocht Caya voornamelijk om buitenritten te maken en af en toe een dressuurles te volgen. Ik wil genieten van wat mijn paard en ik samen doen en iedere dag met een lach thuiskomen, dus druk wil ik er niet op leggen.”

“Maar aangezien ik een paard dat alleen maar rondjes in de bak loopt ook een beetje zielig vind, houd ik wel van veel afwisseling. Caya blijkt ook enorm fan te zijn van Working Equitation en voor het maken van een sprongetje draait ze haar hand ook niet om. Alleen ben ik daar zelf geen held in”, lacht ze.

Gevoel volgen

Wat Minke als de meest waardevolle les heeft ervaren is dat er veel meer komt kijken bij het hebben van een eigen paard dan alleen het rijden. “Het hebben van een eerste eigen paard is een leerzaam proces geweest voor mij, helemaal rondom het opleiden van Caya.”

“Je moet zoeken waar de fouten liggen en deze oplossen. In dit proces heb ik geleerd dat de fouten die wij maakten, voornamelijk vanuit mijn kant kwamen. Caya heeft mij geleerd dat het hebben van een eigen paard zo veel meer is dan alleen rijden. Het is ook heel belangrijk om te zorgen voor goed management, een vertrouwensband en je moet een manier vinden om je paard fysiek en mentaal gezond te houden.”

“Iedereen zal daarin zijn eigen weg bewandelen, maar ik heb ervaren dat het goed is om je gevoel te volgen. Het is jouw paard en jouw proces. Als je niet oppast, kun je ontzettend in de war raken van alle adviezen die je van anderen krijgt”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto: Gelisa Werkhoven