Lisa Duijmelinck met Spirit en Janneke
Lisa Duijmelinck met Spirit en Janneke Foto: Lynn Haverhals Fotografie

Lisa Duijmelinck: “De paarden kunnen hun nieuwsgierigheid kwijt in het werken vanaf de grond”

Fun Grondwerk Horsemanship Rassen Recreatie Vrijheidsdressuur Werken aan de hand

Met haar 21-jarige Fries x Haflinger-kruising Janneke richt Lisa Duijmelinck zich al jarenlang voornamelijk op het werken vanaf de grond. Nu ze een aantal maanden geleden ook de twaalfjarige Spirit heeft aangeschaft hoopt ze datzelfde pad nogmaals te kunnen bewandelen met deze ietwat jongere merrie.

Verzorgpony

Zoals vele anderen begon ook Lisa op jonge leeftijd op een manege. Daar kwam ze uiteindelijk in contact met iemand die op zoek was naar een verzorger voor haar Shetlandpony. 

“Na die pony een hele lange tijd te hebben verzorgd, werd ik te groot en volgden er een aantal andere pony’s. Zo ook Janneke. Janneke is een 21-jarige Fries x Haflinger-kruising die nu al zo’n tien jaar officieel van mij is.”


“Toeval bestaat niet”

En hoewel Lisa eigenlijk niet op zoek was naar een tweede paard, kwam ze een aantal maanden geleden toevallig de advertentie van de twaalfjarige Spirit tegen, tevens een Fries x Haflinger. “Zo’n kruising kom je natuurlijk niet vaak tegen. Onder het mom van ‘toeval bestaat niet’, besloot ik een kijkje te nemen en haar te kopen.”

Nieuwsgierig

Lisa richt zich voornamelijk op het trainen vanaf de grond, iets waar haar paarden zichtbaar veel plezier uit halen. “Spirit is een enorm gevoelig paardje dat je snel spiegelt, maar is ook heel werkwillig, leergierig en enthousiast.”

“Ook Janneke is enorm gemotiveerd en zachtaardig. Dat nieuwsgierige dat ze beiden van nature in zich hebben komt mooi tot uiting in onze trainingen.”


Communicatie

“Door de jaren heen zijn Janneke en ik ons door middel van clickertraining steeds meer op het grondwerk en vrijheidsdressuur gaan focussen. Ik ontdekte dat onze communicatie vanaf de grond veel soepeler verloopt dan wanneer ik op haar rug zit.”

“Dit is dan ook de reden dat ik Spirit eigenlijk alleen nog vanaf de grond wil trainen. Ik wil met haar net zo’n sterke band opbouwen door haar een fijne basis te geven.”


Lange weg afgelegd

“Omdat Janneke en ik al een onwijs lange weg hebben afgelegd samen, vind ik het lastig om met haar nog grote doelen te stellen. Ik zie het echter wel als een mooi streven om zo’n zelfde band met Spirit te ontwikkelen in de aankomende jaren”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Lynn Haverhals Fotografie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding