Esmee van Raaij en Neymar
Esmee van Raaij en Neymar Foto: Vera Meijer

Esmee van Raaij: “Neymar is mijn lichtpuntje”

Fun Dressuur Grondwerk Recreatie Vrijheidsdressuur

Over het feit dat paarden ons door moeilijke periodes heen kunnen loodsen kan Esmee van Raaij maar al te goed meepraten. Haar inmiddels zesjarige Fjordenruin Neymar (v. Flurry) heeft een groot aandeel gehad in de positieve ontwikkelingen rondom haar mentale gezondheid en is tot op de dag van vandaag haar lichtpuntje. 

Karakter

Aangezien Esmee altijd al een voorliefde voor Fjorden heeft gehad, besloot ze in 2020 de toen net driejarige Neymar te kopen. En hoewel hij totaal niet was wat ze zocht, heeft ze tot op de dag van vandaag geen spijt van haar keuze om voor hem te gaan. “Ik ging eigenlijk op zoek naar een wat oudere, al beleerde Fjord, maar ik kwam thuis met een driejarige”, steekt ze lachend van wal. 

“En het grappige is dat ik Neymar niet eens echt zelf uitgekozen heb. Hij stapte op mijn moeder, die eigenlijk niet zo veel met paarden heeft, af en was heel erg voorzichtig richting haar. Dat vond ik zo mooi om te zien dat ik direct besloot om voor hem te gaan. Zijn zachtaardige karakter gaf de doorslag.”

Lichtpuntje

Esmee’s keuze om op zoek te gaan naar een eigen paard heeft haar leven in positieve zin veranderd. De amazone vertelt dat ze in het verleden jarenlang seksueel is misbruikt en hoe het omgaan met paarden haar er mentaal weer bovenop heeft geholpen. “Toen ik een aantal jaar geleden in de paardenwereld terechtkwam, ging het eigenlijk steeds slechter met mij op mentaal vlak.”

“De paarden, maar natuurlijk vooral Neymar, hebben mij zo veel gebracht dat ik wel kan zeggen dat het mijn leven gered heeft. Neymar is mijn lichtpuntje en zorgt ervoor dat ik door blijf gaan. Sinds ik hem heb, ben ik enorm vooruit gegaan.”


Foto: Vera Meijer

Rust

“Het mooie aan Neymar is dat het een onwijs zelfverzekerd paardje is, maar hij ook heel veel rust uitstraalt. Ik ben zelf heel onzeker en heb snel last van paniekaanvallen, maar hij geeft mij dag in dag uit heel veel rust. De eerste keer dat ik op hem stapte, liep hij los in de paddock, zonder zadel of hoofdstel. Alles voelde direct heel vertrouwd bij hem.”

“Hoewel onze karakters in het verleden nog wel eens flink konden botsen, heb ik hem in de afgelopen jaren zelf verder opgeleid en nu doen wij alles wat met ‘lol met je knol’ te maken heeft. Van vrijheidsdressuur, grondwerk en buitenrijden tot recreatief dressuur rijden; we vinden het allemaal leuk.”


Foto: Vera Meijer

Dankbaar

“Het lijkt me super gaaf om Neymar in de toekomst eens mee te nemen op wedstrijd om te kijken hoe hij dat oppakt. Een strandrit staat ook zeker op mijn bucketlist! Verder wil ik gewoon van hem genieten en kijken waar het schip strandt.”

“Neymar is een heel bijzonder paardje en ik ben heel dankbaar dat hij op mijn pad is gekomen. Hij voelt iedereen goed aan, is enorm zachtaardig en lief, maar maakt mij daarnaast ook altijd aan het lachen met zijn rare acties. Het is en blijft een Fjord”, sluit ze lachend af. 

Bron: Bit&Cap

Foto’s: Vera Meijer

Afbeelding
Afbeelding