Eefke Beuneker en Uravilha
Eefke Beuneker en Uravilha Foto: Privébezit

Eefke Beuneker: “Door middel van grondwerk kun je een mooie basis aanleggen”

Training Dressuur Grondwerk Horsemanship Oudere paarden

Freestyle instructrice Eefke Beuneker streeft ernaar om anderen te laten inzien dat je je paard niet altijd onder het zadel hoeft te trainen. Juist de veelzijdigheid die grondwerk biedt zorgt voor een fysiek en mentaal sterk paard, stelt de amazone.

Gebaseerd op natuurlijk gedrag

Eefke groeide op met het paardenvirus en is jaren geleden op zoek gegaan naar een manier van trainen die beter bij haar paste dan de ‘traditionele’ wijze. “Via een les die ik jaren geleden bij Emiel Voest heb gevolgd kwam ik bij zijn opleiding tot Freestyle instructeur uit. Zo ben ik in aanraking gekomen met loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen”, legt ze uit. 

“Wat mij zo aanspreek aan deze manier van werken met paarden, is dat het natuurlijke gedrag van paarden hoog in het vaandel staat. Vanuit het loswerken, oftewel in vrijheid werken, kun je een mooie basis aanleggen waardoor paarden, blijkt uit onderzoek, minder stress ervaren bij bijvoorbeeld het beleren of trailerladen.”


Foto: Privébezit

Balans 

Door middel van lichaamstaal op een natuurlijke manier met paarden communiceren, anders dan de meeste mensen op een manege leren, is wat Eefke aanspreekt. “Toch vind ik het ook heel leuk om dressuur te rijden. Met mijn huidige paard, de 23-jarige Uravilha, heb ik het tot de M1 geschopt en met een ander paard tot het Z1.”

“Ik voelde me op wedstrijd wel een beetje een vreemde eend in de bijt, maar ik ben blij dat ik voor mezelf een balans heb gevonden tussen die twee verschillende werelden.”

“De afwisseling houdt haar fit”

“Uravilha heb ik al bijna dertien jaar. Hoewel we eigenlijk interesse hadden in haar dochter, vielen we op slag voor haar zachtaardige blik en besloten we haar mee naar huis te nemen. Ze was destijds tien, maar ze kon eigenlijk vrijwel niets en had echt geen conditie.”

“We zijn begonnen met grondwerk, bouwden dat uit tot een onderlinge wedstrijd en uiteindelijk zijn we dus in het M1 geëindigd. Hoewel ze nu 23 jaar oud is, is ze nog steeds graag aan het werk. Ze heeft duidelijk plezier in het veelzijdige werk dat we doen. Die afwisseling houdt haar nog lekker fit.”

De veelzijdigheid van grondwerk

Als instructrice heeft Eefke het haar missie gemaakt om aan anderen te laten zien dat je je paard niet altijd onder het zadel hoeft te trainen. “Door middel van grondwerk kun je je paard op een onbelaste manier alvast kennis laten maken met oefeningen als travers of schouder binnenwaarts. Ook kan het grondwerken veel goeds doen in het proces van beleren.”

“Bij de wat oudere paarden is het leuk om met dubbele lange lijnen aan de slag te gaan, omdat je dan wat rijtypischer traint. Op die manier is de stap naar daadwerkelijk opstappen een stuk kleiner.”

“Maar niet alleen in de opbouw naar het rijden komt deze manier van trainen van pas. We besteden immers meer tijd náást onze paarden dan erop en lopen soms bij de meest simpele activiteiten tegen moeilijkheden aan. Ook dan biedt grondwerk in veel gevallen een mooie oplossing”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding