Nina en Gijs
Nina en Gijs Foto: Privébezit

Nina Loerakker: “Tijdens onze losse wandelingen kan Gijs echt even paard zijn”

Fun Horsemanship Opvallend Recreatie

Nina Loerakker en haar bijna veertienjarige Fjordenruin Gijs hebben in de afgelopen twaalf jaar een geweldige band opgebouwd. Van grondwerk, buitenrijden en dressuur rijden tot los wandelen; Nina streeft ernaar om haar ruin afwisseling te bieden en hem de kans te geven om echt paard te zijn.

Op slag verliefd

Nina en haar Gijs vormen inmiddels al meer dan twaalf jaar een combinatie. De amazone kocht de ruin toen hij slechts anderhalf jaar oud was. “Voor Gijs had ik een ander Fjordenveulen, Linka, maar zij overleed helaas op jonge leeftijd aan een aneurysma.”

“Hoewel ik vanwege mijn verdriet nog helemaal niet bezig was met het kopen van een nieuw paard, kwam ik Gijs’ advertentie een maand later tegen op een forum voor Fjordenliefhebbers. Ik was op slag verliefd op hem. Toen ik ook tijdens de bezichtiging een klik met hem had, was de keuze snel gemaakt”, vertelt ze.


Foto: Privébezit

“Echt even paard zijn” 

“Ik kocht Gijs met de intentie om samen leuke dingen te ondernemen. Ik heb nooit de intentie gehad om de sport in te gaan, maar vind het wel heel leuk om buitenritten te maken, te wandelen en samen te groeien. Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor het gedrag van paarden en de communicatie tussen mens en paard, dus daar heb ik mij de afgelopen jaren steeds verder in verdiept.”

“Dat heeft ervoor gezorgd dat Gijs en ik een hele mooie band hebben opgebouwd, waarbij we vooral op gevoel werken en zelfs losse wandelingen kunnen maken. In bepaalde gebieden klik ik hem los en scharrelt hij rustig achter mij aan. Ik vind het prachtig om te zien dat hij die vrijheid waardeert en zich zo veilig en comfortabel voelt bij mij. Zo kan hij echt even paard zijn.”


Foto: Sylvana Dingjan

Samen groeien

De laatste paar jaar richt de combinatie zich ook op biomechanica, Academisch Rijkunst en 4DemensionDressage. “Hoewel ik geen sportambities heb, vind ik het wel heel leuk om veel te leren en samen met Gijs verder te komen.”

“We volgen bootcamptrainingen en clinics en krijgen les van twee vaste instructeurs, wat we aanvullen met lessen bij anderen, zodat we vanuit verschillende ooghoeken nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Ook hierin komt onze basis heel goed van pas, waardoor die steeds verder verfijnd wordt.”

“Ik vind het vooral belangrijk dat we plezier hebben in wat we doen en probeer afwisseling in onze trainingen te houden. We maken iedere dag een wandeling, soms lang en soms kort, zodat we iedere dag een moment van samen zijn hebben, waarin ik niet per se een ‘mensendoel’ nastreef. Gijs moet ook gewoon lekker paard kunnen zijn bij mij”, sluit ze af. 


Foto: Merel Simonis

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Sylvana Dingjan / Merel Simonis / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding