Iris Voppen en Floris
Iris Voppen en Floris Foto: Nadine de Jong

Iris Voppen: “Floris’ geluk is voor mij meer waard dan bepaalde prestaties”

Fun Bit(loos) Grondwerk Horsemanship Mindful Equestrian Opvallend Recreatie Verzorging Vrijheidsdressuur

Iris Voppen en haar negentienjarige Fjordenkruising Floris hebben in de afgelopen jaren een lange en leerzame weg afgelegd. De amazone verkocht haar ruin in 2015, maar kocht hem een aantal jaar later terug en heeft toen het roer omgegooid. Nu kijkt ze wat de dag brengt en staat plezier maken voorop, in plaats van bepaalde verwachtingen of doelen te hebben. 

Moeilijke keuze

Iris leerde de bijzondere Fjordenkruising jaren geleden kennen op de manege waar ze destijds reed. “Dat was rond 2009, vijftien jaar geleden dus”, steekt ze van wal. “Hoewel Floris niet de makkelijkste was, was ik altijd al gek op hem. Ik heb hem twee jaar geleased op de manege en heb hem in 2011 gekregen van mijn ouders.” 

De combinatie richtte zich in die tijd op de recreatie, maar toen Iris in 2015 in een andere provincie besloot te gaan studeren, bood ze Floris te koop aan aan haar toenmalige bijrijdster. “Dat was de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten maken, maar destijds wel de beste. Ik zou hem vanwege de afstand niet de tijd en aandacht kunnen geven die hij verdiende. Gelukkig wilden de ouders van onze toenmalige bijrijdster hem graag overkopen en kon hij op zijn oude vertrouwde plekje blijven.” 


Foto: Privébezit

Zoals vanouds

Dat Iris in 2015 duidelijk gezegd heeft dat ze eerste keuze wilde hebben bij een eventuele volgende verkoop van Floris, heeft ervoor gezorgd dat hij uiteindelijk weer bij haar terug is gekomen. “Dat heb ik destijds heel duidelijk gezegd. Floris is voor mij het enige paard. Hij is toevallig op mijn pad gekomen en voor mijn gevoel kan ik de band die ik met hem heb niet krijgen met een ander paard.”

“Toen ik vier jaar later klaar was met mijn studie, waren de omstandigheden zo dat zijn toenmalige eigenaresse besloot om hem te verkopen. Ik heb geen seconde getwijfeld en hem direct weer overgenomen. Hoewel Floris en ik weer even aan elkaar moesten wennen, kwam de sterke band die we daarvoor hadden gehad al snel weer terug. Met een paar maanden was het weer zoals vanouds.”


Foto: Nadine de Jong

Plezier en welzijn voorop

Nu gaat Floris nooit meer verkocht worden; dat moge duidelijk zijn. “Inmiddels staan we al drie jaar op een paddock paradise. Dat heeft bij ons beiden voor zo veel rust gezorgd dat ik niets anders meer wil. Als ik terugkijk op mijn eerste vier jaar met Floris, zijn er echt wel dingen waar ik niet trots op ben. Toch vind ik het mooi om te zien hoe we langzamerhand steeds meer onze weg hebben gevonden. Als je jong bent heb je nu eenmaal een hele andere kijk op situaties dan wanneer je wat ouder bent.”

“Plezier maken en Floris’ welzijn staat voor mij voorop. Zo heb ik in de afgelopen jaren geleerd dat in de bak rijden echt niet ons ding is en we veel liever zonder bit rijden. We houden van afwisseling, doen geen twee dagen achter elkaar hetzelfde en genieten vooral van buitenrijden, wandelen, grondwerk en vrijheidsdressuur. Ik probeer zo veel mogelijk vanuit vrijheid en lichaamstaal te doen. De ene keer heeft hij daar zin in en de andere keer heeft hij daar wat minder zin in. Ik probeer me wat dat betreft aan te passen aan hem.”

“Floris is goudeerlijk, zachtaardig, down to earth en is niet snel van zijn stuk te brengen. Hij komt altijd even langs voor een knuffel en is vriendelijk naar iedereen. Dat zijn eigenschappen die ik enorm waardeer in hem en het heel leuk maken om met hem aan de slag te zijn.”


Foto: Privébezit

Meer waard

Om optimaal van haar paard te kunnen genieten heeft Iris het behalen van doelen losgelaten. “Ik wil kijken wat de dag brengt en me niet aan bepaalde ‘verplichtingen’ houden. Ik wil dat hij gelukkig is en dat we genieten van alles wat we samen doen. Ik heb in onze tijd op deze stal kunnen zien hoeveel Floris uit het leven haalt. Hij kan best een dagje zonder mij”, lacht ze. 

“Hij leeft in een gemoedelijke en stabiele kudde van vijf merries en twee ruinen. De ruinen weten elkaar te vinden om te spelen, maar Floris staat net zo graag met zijn vriendinnetje Spot te eten. Het is fascinerend om de dynamiek in de kudde te bekijken. Het feit dat hij hier zo op zijn plek is, is voor mij veel meer waard dan het behalen van bepaalde prestaties”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Nadine de Jong / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding