Janine van der Meer en Pizarro
Janine van der Meer en Pizarro Foto: Eliane van Schaik Photography

Janine van der Meer: “Ik had van geen enkel ander paard zo veel kunnen leren als van Pizarro”

Fun Grondwerk Horsemanship Mindful Equestrian Werken aan de hand

Hoewel de inmiddels zestienjarige Pizarro totaal niet was wat Janine van der Meer zocht in haar eerste eigen paard, besloot ze de uitdaging toch aan te gaan met de toen nog onbeleerde hengst. In de afgelopen negen jaar heeft de combinatie een lange weg afgelegd, waarin vertrouwen altijd op één stond. 

“Hij was alles wat ik niét zocht”

Toen Janine in 2015 besloot om op zoek te gaan naar haar eerste eigen paard, wist ze dat ze voor een PRE wilde gaan. “Ik ben altijd al gek geweest op de uitstraling en het karakter van deze paarden, dus ik ben gericht gaan zoeken naar een PRE. Op een handelsstal bij mij in de buurt kwam ik Pizarro tegen.”

“Hoewel hij alles was wat ik niét zocht, een zevenjarige onbeleerde hengst, besloot ik toch voor hem te gaan. En daar heb ik absoluut geen spijt van. Ik denk dat ik van geen enkel ander paard zo veel had kunnen leren als van Pizarro.”

Vastbesloten 

De reden om toch voor hem te gaan? “De klik die ik direct met hem voelde”, gaat Janine verder. “Hij stond op een typische handelsstal, niet een plek waar ik zelf nog een keer terug naartoe zou gaan, en zij wilden graag van hem af. Ik kon hem een vijfsterrenhuisje bieden, waar hij de rest van zijn leven kon blijven en op een fijne manier behandeld zou worden. Of ik hem nu zou kunnen rijden of niet, ik wilde hoe dan ook voor hem gaan.”


Foto: Iris Sarina K Photography

Grondwerk 

“We hebben ons in het begin voornamelijk gefocust op het opbouwen van vertrouwen door middel van wandelen. Pizarro was ontzettend bang en onzeker toen hij bij mij kwam. En dat terwijl hij eigenlijk heel erg mensgericht en zachtaardig is. Toen hij er eenmaal klaar voor was, heb ik hem beleerd.”

“Helaas moest hij daarna een operatie ondergaan aan beide knieën, waardoor we als het ware weer opnieuw moesten beginnen. Sindsdien ben ik heel bewust gaan kijken naar mijn eigen manier van trainen. Dat is het moment waarop ik met grondwerk in aanraking kwam.”

Leerzame ervaring

De amazone besloot zelf meer kennis op de toen en een opleiding te volgen aan de Human and Horse Academy. “Met de kennis die ik dankzij Pizarro heb opgedaan hoop ik anderen ook te kunnen helpen. Ik heb daarom een online cursus opgezet.”

“Het is belangrijk om niet alleen naar je paard te kijken, maar ook naar jezelf. Je moet eerlijk naar jezelf durven kijken en je ervoor openstellen om een andere weg in te slaan als dat is wat jouw paard nodig heeft. Pizarro heeft mij op dat gebied onwijs veel geleerd.”


Foto: Sanderijn de Bruin Fotografie

Opgebloeid 

Van grondwerk en vrijheidsdressuur tot rijden; inmiddels heeft de combinatie zo veel vertrouwen opgebouwd dat ze van alle markten thuis zijn. “We wisselen veel af en zullen, nu ik een opleiding volg bij de Keulseweg, binnenkort ook met paardencoaching aan de slag gaan. Paardencoaching heeft mij zelf ontzettend veel gebracht en geholpen met mijn paniekaanvallen en persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop dat Pizarro en ik anderen mogen helpen door zo’n zelfde veilige omgeving te creëren voor groei.”

“Ik merk dat Pizarro veel voldoening uit onze veelzijdige trainingen haalt en hoop daar anderen mee te kunnen inspireren. Hij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte knuffelkont. Aan de littekens op zijn hoofd kun je nog zien dat hij vroeger niet zo vriendelijk behandeld is, maar verder zul je het echt niet aan hem merken. Hij is heel mooi opgebloeid.”

Plezier en vertrouwen voorop 

“Mijn doel met Pizarro is eigenlijk heel simpel; hem op fysiek en mentaal vlak zo gezond mogelijk houden. Dat zal altijd mijn prioriteit blijven. Het lijkt me leuk om voor de ervaring eens een wedstrijdje te rijden of op een evenement te staan, maar plezier maken en het vertrouwen bewaren staat voor mij altijd voorop”, sluit ze af. 

Volg Janine en Pizarro ook op Instagram: @pizarros_

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Eliane van Schaik Photography / Iris Sarina K Photography / Sanderijn de Bruin Fotografie

Afbeelding
Afbeelding