Lisa Gregoor en Stalingy
Lisa Gregoor en Stalingy Foto: Willemijn Hinkamp

Lisa Gregoor: “Grondwerk is er voor ieder paard en iedere ruiter”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Rassen Wedstrijden

Toen Lisa Gregoor een aantal jaar geleden met Academische Rijkunst in aanraking kwam, was ze direct verkocht. De amazone streeft ernaar om grondwerk in te zetten als ondersteuning voor haar trainingen onder het zadel en hoopt anderen te kunnen inspireren om aan de connectie met hun paard te werken.

Leasepaard en eigen paard

Toen Lisa slechts vijf jaar oud was begon ze net zoals vele andere jonge paardenliefhebbers lessen te volgen op een lokale manege. Een jaar later maakte ze de overstap naar leasepaarden. “Toen heb ik geleerd wat het inhoudt om een ‘eigen’ paard te hebben.”

“Weer of geen weer, je draagt zeven dagen per week de verantwoordelijkheid. Op mijn zestiende besloot ik een pauze in te lassen vanwege mijn studie, maar twee jaar later kocht ik mijn eerste eigen paard; een Haflinger, Stalingy”, vertelt ze.

Academische Rijkunst 

Met de intentie om recreatief aan de slag te gaan en zich niet op de wedstrijdsport te focussen leidde Lisa de destijds driejarige ruin zelf verder op. Maar uiteindelijk begon het rijden van wedstrijden toch wel te kriebelen. “We vlogen de B tot en met het M door, pas op Z-niveau kwamen we wat moeilijkheden tegen. In die tijd leerde ik Greetje Hakvoort kennen en ben ik bij haar de opleiding Academische Rijkunst gaan volgen.”

“Dat sprak me heel erg aan, omdat je je paard daarbij eerst alles vanaf de grond aanleert. Dat heeft ervoor gezorgd dat Stalingy en ik het uiteindelijk tot het ZZ-Licht én het hoogste niveau in de Working Equitation hebben geschopt. Onze communicatie werd een stuk beter, vanzelfsprekender en vriendelijker.”

“Hij is mijn grote leermeester. Met hem heb ik alle stappen doorlopen en door hem gaat alles bij mijn andere paarden veel makkelijker. Hij is echt een alleskunner, een ontzettend veelzijdig paard. Mijn ‘once-in-a-lifetime horse’.”


Lisa en Anna: Willemijn Hinkamp

“Het kan later zijn vruchten afwerpen”

Uiteindelijk besloot Lisa de ruin echter toch uit de wedstrijdsport te halen. “Aangezien ik nog andere paarden heb en hij altijd wat last had van wedstrijdspanning, besloot ik hem uit de sport te halen en in te zetten voor de lessen die ik geef. Met mijn andere Haflinger Anna, die momenteel zes is en ik op dezelfde manier heb opgeleid, ben ik nu Z-startgerechtigd.”

“Daarnaast heb ik nog een vijfjarig trekpaard, Amacai, en driejarige Knabstrupper-hengst, Invictus, die ik op dezelfde wijze aan het opleiden ben. Amacai is op tweejarige leeftijd bij mij gekomen en is inmiddels opgebloeid tot prachtig stoer paard. Als je paarden op jonge leeftijd al onbelast kennis laat maken met bepaalde oefeningen, kan dat later in het zadel echt zijn vruchten afwerpen. Ze begrijpen mentaal wat je van ze vraagt en kunnen dit makkelijk doorvertalen naar de fysieke bewegingen.”


Lisa en Invictus - Foto: Willemijn Hinkamp

“Grondwerk is voor iedereen”

In haar lessen streeft Lisa ernaar om de communicatie tussen ruiter en paard te verduidelijken. “Het is mooi om de punten waar een combinatie onder het zadel tegenaan loopt te kunnen terugkoppelen naar wat je ziet in het grondwerk. Zo leren ruiter en paard elkaar steeds beter begrijpen.”

“Ik vind het belangrijk dat het paard zich zowel fysiek als mentaal goed voelt en plezier heeft in het werk. Ik denk dat het begrip dat je door middel van grondwerk voor je paard kunt opbrengen daar een groot aandeel in heeft. Grondwerk is er voor ieder paard en iedere ruiter”, sluit ze af. 


Lisa en Amacai - Foto: Willemijn Hinkamp

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Willemijn Hinkamp 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding