Deveney Raaymakers en Zorro
Deveney Raaymakers en Zorro Foto: Priscilla Gijsberts

Deveney Raaymakers: “Voor Zorro is niets te gek”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Recreatie Vrijheidsdressuur

Afwisseling en plezier maken; dat is wat Deveney Raaymakers hoog in het vaandel heeft staan in haar trainingen. De amazone kocht de veertienjarige Zorro en negenjarige Puk toen zij slechts enkele weken oud waren en heeft ze laten uitgroeien tot pony’s die duidelijk veel plezier hebben in het werk. Vooral Tinker-ruin Zorro lijkt geboren te zijn voor afwisseling.

Opgroeien 

Toen Deveney veertien jaar geleden kennis maakte met de pasgeboren Zorro, was ze op slag verliefd. De keuze om hem te kopen was dan ook snel gemaakt. “Ik heb eerst een lange tijd voor Zorro’s ouders gezorgd. Aangezien zijn vader onverwachts verkocht werd in de tijd dat ik op vakantie was, ben ik me daarna over Zorro gaan ontfermen.”

“Toen ik hoorde dat hij te koop zou komen, besloot ik direct voor hem te gaan. Het is was heel speciaal om hem te zien opgroeien en hem alle kleine dingen zelf aan te leren”, blikt ze terug.

“Voor hem is niets te gek”

Een tijdje later besloot de amazone op zoek te gaan naar een maatje voor Zorro. Kijken kan geen kwaad, dacht ze… “Ook Puk was nog heel erg jong toen ik bij hem ging kijken. Hij moest daardoor nog een tijdje bij zijn moeder blijven, maar inmiddels heb ik hem ook al weer bijna negen jaar.”

“Ik kocht Zorro voornamelijk met het oog op de recreatie. Ik heb afwisseling altijd al belangrijk gevonden en dat het paard ook plezier heeft in het werk staat voor mij op één. Zorro is opgegroeid met het maken van lange wandelingen en is na het beleren opgebloeid tot een heel veelzijdig paardje. Van dressuur, springen, mennen en grondwerk tot vrijheidsdressuur; voor hem is niets te gek. Hij is erg leergierig en is altijd onwijs trots op zichzelf als hij een nieuw trucje onder de knie heeft.”


Foto: Priscilla Gijsberts

Lezen en schrijven

Zorro’s werkwillige karakter is wat de combinatie zo ver heeft gebracht. “Hij is heel erg werkwillig en staat ook echt ‘aan’ in de trainingen. Ik denk dat zijn enthousiasme deels komt vanuit de afwisseling. Zorro is niet het paard dat iedere dag dezelfde rondjes wil lopen in de bak. En daar ben ik de amazone ook niet voor”, lacht ze. 

“Puk kent ook wat kunstjes, maar is bij lange na niet zo’n pro als Zorro. Puk is ook veel schrikachtiger dan Zorro, waardoor ik het met hem allemaal net wat voorzichtiger aanpak. Het lijkt me leuk om hem ooit voor de sulky te zetten, maar daar moet hij zich dan wel prettig bij voelen. Dat staat natuurlijk voorop. Hij vindt het gelukkig heel erg leuk om als handpony mee te gaan op buitenrit. Zorro en hij kunnen inmiddels echt lezen en schrijven met elkaar.”


Deveney en Puk - Foto: Priscilla Gijsberts

Plezier voorop

Deveney’s doel moge duidelijk zijn: plezier maken en genieten. “Omdat Zorro en ik al zo veel gekke dingen gedaan hebben samen, vind ik het lastig om echte doelen te stellen met hem. Ik zie wel waar het schip strandt. Zo lang we maar plezier hebben in wat we doen!”, sluit ze af. 


Foto: Priscilla Gijsberts

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Priscilla Gijsberts

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding