Lieke, Dinarda en Vynn
Lieke, Dinarda en Vynn Foto: Privébezit

Lieke Wolters: “Ik was als jong meisje al gek op Fjorden”

Fun Fokkerij Rassen

Met maar liefst zes eigen paarden hoeft Lieke Wolters zich niet te vervelen. De amazone rijdt veelzijdig en fanatiek, maar houdt zich sinds een aantal jaar ook bezig met de fokkerij. En wel van Fjorden; het ras waar ze als jong meisje al gek op was.

Sportpaard

Om te beginnen heeft Lieke een twaalfjarige KWPN-merrie op stal staan. “Hizou is een jaar geleden bij mij gekomen, omdat haar eigenaar niet meer zo veel tijd voor haar had. Ze was op zoek naar iemand die haar wilde trainen en uitbrengen in de sport, dus zo is ze bij mij terechtgekomen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor, helemaal gezien mijn eigen dressuurmerrie destijds vrij plotseling overleed op elfjarige leeftijd”, vertelt ze. 


Lieke en haar dressuurmerrie - Foto: Privébezit

Allrounder Dinarda

Een merrie die Lieke al zo’n zeventien jaar in haar bezit heeft, is Dinarda. “Haar kreeg ik voor mijn vijftiende verjaardag. Dien is een echt recreatiepaard dat van afwisseling houdt, dus met haar deed ik van alles wat. Vier jaar geleden zette ik haar voor het eerst in als fokmerrie en werd Raisa geboren. Ik was namelijk als jong meisje al gek op Fjorden. De keuze om met Dien te gaan fokken was dus best snel gemaakt”, lacht ze. “Naast Dien heb ik nog een oudere Fjordenruin. Tjerk is inmiddels 26 jaar oud en is met sportief pensioen.”


Foto: Privébezit

Eerste zelfgefokte merrie

“Raisa is momenteel drachtig van haar eerste veulen, dus dat is heel spannend. Het is toch je eerste zelfgefokte merrie die nu een veulen krijgt. Daarna hoop ik haar rustig op te gaan pakken onder het zadel, maar ik sluit zeker niet uit dat ik haar in de toekomst nog vaker ga laten dekken.”


Foto: Privébezit

Droompaard 

Hoewel Lieke de nu tweejarige Treasure fokte met het oog op de verkoop, kon ze haar eerste rødblakk merrie niet zomaar laten gaan. “Ik droomde altijd al van een rødblakk merrie, dus ik besloot haar te houden. Ze is een luxe gebouwde Fjord, dus ik ben benieuwd hoe zij het in de toekomst onder het zadel gaat doen. Vynn, Dien’s jongste veulen, is op 7 mei geboren en maakt het heel erg goed. Hoewel hij heel erg leuk is, zal hij uiteindelijk wel verkocht gaan worden. Ik kan helaas niet alle paarden houden”, lacht ze. 


Hisou - Foto: Privébezit

Fijn thuis

“Ik ben heel blij met de paarden die ik nu heb en hoe zij het doen in de kudde. Ik bekijk per paard en per jaar of ik ze wil laten dekken. Ik vind het hartstikke leuk om te fokken, maar ik doe het hobbymatig en vind het vooral belangrijk dat alle veulens een fijn thuis krijgen en de paarden gezond blijven”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding