Afbeelding
Foto: Privébezit

Ilse Borg-Poldervaart: “Poow is veel meer dan een weidemaatje; ze is familie”

Fun Fokkerij Opvallend Rassen Recreatie

Dat Shetlanders vaak nog als weidemaatjes worden gezien is iets waar Ilse Borg-Poldervaart maar al te goed over kan meepraten. Hoewel zij haar dertienjarige Poow in eerste instantie kocht als weidemaatje, heeft ze ontdekt dat Shetlanders veel meer zijn dan dat. 

Zo was de combinatie tot voor kort nog heel veelzijdig bezig. Dat staat nu even op een lager pitje, omdat de merrie een bijna twee weken oud veulentje aan de voet heeft; iets waar Ilse door tegenslagen in het verleden extra dankbaar voor is. 

Meer dan een weidemaatje

Ilse kocht Poow dertien jaar geleden als maatje voor haar geblesseerde KWPN’er. “Maar inmiddels is ze echt familie geworden”, steekt ze van wal. 

“Hoewel mijn KWPN’er inmiddels is overleden, is Poow altijd bij ons gebleven. Mijn beide kinderen hebben fanatiek op haar gereden en we haalden altijd veel plezier uit wandelingen, fietsritjes en urenlange buitenritten; voor Poow is niets te gek. En dat terwijl ik haar al die jaren geleden kocht als weidemaatje. Shetlanders zijn echt zo veel meer dan dat!”


Foto: Privébezit

Geluk bij een ongeluk

Toen Ilse tweeënhalf jaar geleden bij een stal kwam waar meerdere mensen ervaring hadden met fokken, besloot ze een langgekoesterde droom in vervulling te brengen; ze liet Poow insemineren. “Helaas verloor Poow haar veulen toen ze negen maanden drachtig was. Aangezien ze zelf ook heel ziek is geweest, besloot ik haar nooit meer te laten insemineren.”

“Maar toen de dierenarts mij ervan verzekerde dat ze kerngezond is en makkelijk een veulen kan dragen, begon het ondanks de spanning toch weer te kriebelen. Ik besloot haar daarom één ronde de kans te geven. Werd ze drachtig, dan hadden we geluk, werd ze niet drachtig, dan stopten we. Het was meteen raak. Dat ze zo gezond was dat ze meteen drachtig werd, gaf mij veel vertrouwen.”


Foto: Privébezit

“Genieten staat voorop”

Toch bleef de hele dracht spannend voor Ilse. “Als je zoiets meemaakt, word je je heel bewust van de gevaren en risico’s die erbij komen kijken. We hebben super goede begeleiding gekregen van de dierenarts en deze keer is alles gelukkig goed verlopen. Maar ik voel me wel twintig jaar ouder”, lacht ze. 

Desondanks is ze ontzettend trots op Poow en haar jonge merrieveulen, Truffel. “Hoewel ze pas anderhalve week oud is, is ze al lief, sociaal, knuffelig, onderzoekend en nieuwsgierig; ze is precies haar moeder. Ze blijft dan ook zonder twijfel bij ons. Wat Poow betreft heb ik niet per se bepaalde doelen voor ogen voor de toekomst. We hebben al zo veel gedaan en beleefd dat genieten voorop staat!”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding