Joann Weber
Joann Weber Foto: Privébezit

Joann Weber: “Ik heb zo veel plezier met Henkie en Sjaakie dat ik het rijden niet eens mis“

Fun Grondwerk Rassen Recreatie

Hoewel Joann Weber een aantal jaar geleden niet op zoek was naar Shetlanders, werd ze op slag verliefd op de toen eenjarige Henkie en Sjaakie. Inmiddels zijn de ruintjes bijna vijf en is Joann ze spelenderwijs en met wederzijds respect verder aan het opleiden, wat ervoor heeft gezorgd dat ze mooi zijn opgebloeid. 

Stal toegewezen

Toen Joann in 2018 een Tinker had, schreef ze zich in op de wachtlijst voor een stal op de weidevereniging. Niet wetende dat ze al snel aan de beurt zou zijn, liet ze haar naam op de lijst staan toen haar Tinker overleed. “Toen ik in 2020 opeens een stal toegewezen kreeg, wist ik nog niet zo goed wat ik wilde.”

“Ik heb inmiddels twee kinderen, waardoor ik minder tijd zou kunnen besteden bij een eventueel nieuw paard. Ik besloot daarom eerst drie schapen te kopen, maar daarna volgden Henkie en Sjaakie al snel”, lacht ze.


Foto: Privébezit

Lokale bekenden

“Ik vind het geweldig met die kleine dondersteentjes. Ik heb zo veel plezier met ze dat ik eigenlijk niet meer de behoefte heb om te rijden. We zijn spelenderwijs met grondwerk bezig en houden van afwisseling. Ik vind het bijzonder om te zien hoe sterk paarden kunnen reageren op lichaamstaal. Daar ben ik dankzij mijn eerste paard mee in aanraking gekomen en dat voer ik tot op de dag van vandaag nog steeds door in mijn trainingen. Ik vind wederzijds respect en een fijne samenwerking, waarin plezier voorop staat, heel erg belangrijk.”

“Sjaakie vind het geweldig om in vrijheid te spelen en Henkie vindt mennen heel erg leuk. We fietsen met ze, nemen ze mee als we een ijsje gaan eten en nemen ze soms zelfs mee naar school. Die twee zijn inmiddels aardig bekend in het dorp”, lacht ze. 


Foto: Privébezit

Fanatiek

Door deze manier van werken is vooral Henkie heel erg uit zijn schulp gekropen. “Toen hij bij mij kwam, kon ik niet eens in de buurt komen. Zo onzeker was hij. Nu is het echter de grootste knuffelkont die er bestaat. Het is mooi om te zien hoe hij door wederzijds vertrouwen uit zijn schulp is gekropen.”

“Hoewel beide pony’s nog erg jong zijn, lijkt het mij leuk om in de toekomst deel te nemen aan Shetlanderwedstrijddagen, met de menwagen of met lange lijnen. Ze laten nu al duidelijk zien waar hun voorkeur ligt, dus ik denk dat we mooi verder kunnen groeien als ik daar rekening mee blijf houden. Hoewel Shetlanders vaak nog als grasmaaiers gezien worden, heb ik dankzij Henkie en Sjaakie wel geleerd hoe graag ze fanatiek met je aan de slag willen”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding