Talitha Vinke
Talitha Vinke Foto: Lieve Galama Fotografie

Talitha Vinke: “Ik heb plezier en welzijn hoog in het vaandel staan”

Fun Grondwerk Horsemanship Recreatie Verzorging

Toen Talitha Vinke vorig jaar voor het eerst oog in oog stond met de vijftienjarige Shello, was ze op slag verliefd. En hoewel de zeventienjarige Balou in eerste instantie niet was wat ze zocht, besloot ze haar ook mee naar huis te nemen, als maatje voor Shello. 

De amazone heeft welzijn hoog in het vaandel staan en probeert naast veel plezier maken ook een zo fijn mogelijke leefomgeving te creëren voor haar pony’s. 

Op slag verliefd

Toen Talitha vorig jaar besloot om op zoek te gaan naar een brave rijpony, werd ze op slag verliefd op de toen vijftienjarige Shello. “Toen ik Shello’s foto zag, smolt ik weg. Hij had een onwijs lieve en zachtaardige uitstraling. Hoewel hij in eerste instantie boven mijn budget was, werden zijn voormalige eigenaren en ik het na een gesprek eens over de prijs. Voor hen stond een goed huisje op één.”

“Toen ik Shello voor het eerst in het echt zag, was ik op slag verliefd. Hij was wat onzeker en toonde wat ongemakken door een niet goed passend zadel, maar verder was het perfect. Hij moest en zou met mij mee naar huis gaan!”, vertelt ze. 

“We waren verkocht”

Aangezien Talitha nog volop bezig was met het creëren van een fijn plekje, kon de ruin twee maanden later pas naar haar toe komen. “Shello was heel erg onzeker toen hij bij mij kwam. Omdat hij bleef aangeven dat hij onzeker werd van het feit dat hij de grootste in de kudde was, ben ik gaan zoeken naar een maatje van eigen hoogte. Het leek een onmogelijke zoektocht; ik wilde weer een brave ruin die in een lagere prijsklasse viel.”

“Ik heb een Arabier op proef laten komen, maar toen ik zag dat Shello geen klik met hem voelde, is hij weer opgehaald. Hoewel ik eigenlijk geen merrie wilde, bleef een advertentie die ik telkens voorbij zag komen toch door mijn hoofd spoken. Zo ben ik op 11 november 2023 met mijn verzorgster op de fiets naar Balou gegaan.”

“Ze bokte en steigerde met rijden, maar was diep vanbinnen zo lief dat we toch nog een tweede keer zijn gaan kijken. De tweede keer reden we, met een ander zadel op haar rug, zo op haar weg. We waren echt verkocht.”


Foto: Privébezit

Opgebloeid 

Dat Talitha een zwak heeft voor witte pony’s moge duidelijk zijn. “Dat zal ik niet ontkennen”, lacht ze. “Ik kocht Shello en Balou om leuke buitenritten mee te kunnen maken en veel te leren over clickertraining. Samen met mijn instructrice Janneke Koekhoven hebben we al grote stappen gezet.”

“Shello is van nature heel onzeker, maar is wel heel nieuwsgierig en werkwillig. Inmiddels hebben we dankzij de hulp van Jolien Dalenberg ook het rijden onder het zadel weer kunnen oppakken. Door haar behandelingen en veranderingen in het management is Shello echt opgebloeid. De stress in zijn hoofd heeft plaatsgemaakt voor leuke dingen. We halen veel plezier uit het maken van wandelingen en blijven gewoon rustig doortrainen.”


Foto: Privébezit

Plezier en welzijn voorop

“Balou is daarentegen juist heel chill, die maakt zich niet zo gauw zorgen. Dat helpt Shello enorm. Ze doet haar eigen ding, maar komt ook graag naar je toe. Ze is heel slim, leert snel en pakt alles goed op, dus ik hoop met haar binnenkort ook weer onder het zadel aan de slag te kunnen.” 

Gelukkig komen Talitha’s paardjes sowieso niets tekort op het gebied van huisvesting. De amazone huurt een weiland en verdiept zich iedere dag in het maken van verbeteringen. “Ik heb welzijn hoog in het vaandel staan. Ik vind dat een paard zelf moet kunnen kiezen of hij of zij buiten wil staan of binnen wil schuilen en vind het belangrijk dat ze voldoende bewegingsvrijheid hebben. Ik probeer een zo fijn en veilig mogelijke omgeving voor ze te creëren door me te verdiepen in huisvesting en welzijn.”

“Paarden zijn graag bezig en mogen best wat uitdaging hebben, dus dit probeer ik zo veel mogelijk toe te passen. Zo volg ik op dit moment een cursus bij Femke Dölle over passive physio.” Naast het creëren van een fijne omgeving heeft Talitha plezier maken voorop staan. “Ik zou het liefst kilometers door het bos wandelen met ze, erop of ernaast. Als het maar leuk is voor beide!”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Lieve Galama Fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding