Charlotte Eikenboom en Joker
Charlotte Eikenboom en Joker Foto: Manon Spruijt Fotografie

Charlotte Eikenboom: “Joker heeft mij geleerd hoe belangrijk het is om plezier te hebben”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Opvallend Paddock Paradise Recreatie Verzorging

Charlotte Eikenboom’s passie voor paarden volgt haar overal. Hoewel de amazone momenteel in Amerika is voor haar studie, doet ze er alles aan om ervoor te zorgen dat haar elfjarige Haflinger x Tinker-ruin Joker niets tekort komt. Als ze over een aantal maanden weer terugkeert naar Nederland, hoopt ze vooral veel van hem te genieten. “Want dat staat voorop”, vertelt ze.

Op slag verliefd

Charlotte rijdt al paard sinds haar zevende en heeft voor een lange tijd op de manege een paard van particulieren geleased. “Toen dat paardje verkocht werd, ben ik op zoek gegaan naar een eigen pony. Via via kwam ik bij Joker terecht en toen ik hem zag, was ik op slag verliefd. Het voelde alsof het zo moest zijn.” De amazone kocht de ruin, zette hem op de manege en ging met hem aan de slag. 

Ponytijd

“Joker is een hele lieve, maar eigenwijze pony. Hij doet zijn naam echt eer aan”, lacht ze. “Onder het zadel is hij een harde werker die het leuk vindt om aan de slag te gaan. Hij houdt van afwisseling en als jij er als ruiter voor de volle honderd procent voor gaat, dan gaat hij met je mee.”

“Hij is gek op vrijheidsdressuur, grondwerk, dressuur rijden, springen én buitenrijden. Hij is echt van alle markten thuis en heeft mij geleerd hoe belangrijk het is om plezier te hebben. Met hem leef ik nog steeds in mijn ponytijd!”


Foto: Manon Spruijt Fotografie

Moeilijke keuze

Maar door Charlotte’s grote droom is al het plezier dat ze met Joker beleefde even op een lager pitje komen te staan. De amazone droomde er altijd al van om in het buitenland te studeren en greep de kans om naar Amerika te gaan met beide handen aan. “Mijn moeder heeft vroeger ook in het buitenland gestudeerd en heeft daar zulke mooie herinneringen aan overgehouden dat het mij inspireerde om hetzelfde te doen.”

“Natuurlijk was het ontzettend moeilijk om Joker ‘achter te laten’, maar ik weet zeker dat hij in goede handen is. Dat geeft me veel rust. Ik heb hem naar een paddock paradise verhuisd, zodat hij de hele dag vrije beweging heeft en heb een verzorger gezocht die hem vier tot vijf dagen per week alle aandacht kan geven die hij nodig heeft. Daarnaast hebben wij hele lieve stalgenootjes die zich over hem ontfermen als dat nodig is.”

“Ik probeer er vanuit hier zo veel mogelijk voor hem te zijn door ervoor te zorgen dat het management tiptop in orde is. Ik krijg dagelijks updates en kan met een gerust hart zeggen dat hij het ook zonder mij enorm naar zijn zin heeft en niets tekort komt.”


Foto: Nbaarsfotografie

Plezier voorop

Charlotte nam haar passie voor paarden mee naar Amerika en gaat daar dagelijks aan de slag met de paarden van school. “Ik heb zeven lessen in een dag, waarvan er één met paarden te maken heeft. Van western en dressuur tot springen; we doen van alles. Ik heb hier in de afgelopen tijd een enorme liefde voor springen ontwikkeld, dus wellicht kunnen Joker en ik daar in de toekomst wat meer mee aan de slag. Het is heel leuk om te ervaren hoe de ‘paardrijdcultuur’ hier is. De passie voor paarden zit in mij en kon ik niet zomaar achterlaten in Nederland”, lacht ze. 

“Als ik over een aantal maanden weer terug in Nederland ben, wil ik graag mijn trailerrijbewijs halen, zodat Joker en ik samen op verschillende plekken buiten kunnen gaan rijden. Verder wil ik vooral gewoon veel plezier maken. Ik vind het belangrijk om te genieten van de tijd die ik samen met hem heb en deze langdurige ponytijd niet zomaar aan mij voorbij te laten gaan”, sluit ze af. 


Foto: Shootsbymel

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Shootsbymel / Manon Spruijt Fotografie / Nbaarsfotografie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding