Jet Hahnraths en Lilo
Jet Hahnraths en Lilo Foto: Paula Conraads Photography

Jet Hahnraths: “Paarden vertonen bepaald gedrag niet voor niets”

Fun Grondwerk Horsemanship Jong paard starten Opvallend Verzorging Werken aan de hand

Toen Jet Hahnraths twee jaar geleden op zoek ging naar een jonge Haflinger, werd ze op slag verliefd op de toen vijf maanden oude Lilo. Hoewel de combinatie het grondwerk vanwege een operatie nu even op een lager pitje heeft gezet, hoopt Jet dat uiteindelijk weer meer op te pakken en haar jonge ruin op te leiden tot een dressuurpaard. 

Ongezien gekocht

Jet kocht de ruin twee jaar geleden toen hij slechts vijf maanden oud was. “Ik heb altijd al de droom gehad om zelf een jong paard op te leiden”, steekt ze van wal. “Hoewel ik in eerste instantie voor een KWPN’er wilde gaan, heb ik uiteindelijk toch besloten om op zoek te gaan naar een Haflinger, omdat ik al jarenlang gek ben op dat ras.”

“Na heel veel paarden te hebben bezichtigd waar iets aan mankeerde, kreeg ik op een avond een telefoontje van de hengstenhouderij dat ze een paard gevonden hadden dat aan mijn eisen voldeed. Ze stuurden mij een foto door en na die ene foto gezien te hebben besloot ik hem te nemen. Dat het risicovol was wist ik natuurlijk wel, maar als zestienjarig meisje maakte mij dat niet zo veel uit”, lacht ze.

Grote stappen gezet

Een maand later haalde Jet de jonge ruin op. “De eerste tijd was pittig. Ik had zelf geen ervaring met jonge paarden en Lilo bleek best wel mensenschuw te zijn richting vreemden. Gelukkig pakte hij de basis van meelopen en halthouden snel op, waardoor we al gauw een band opbouwden.”

“Door hem op jonge leeftijd al met de gekste dingen in aanraking te brengen is hij een stuk gemakkelijker geworden in de omgang. Het is nog steeds geen allemansvriend, maar hij heeft zeker wel grote stappen gezet.”

Ontwikkeling 

Hoewel de ruin het grondwerk goed oppakte en er duidelijk plezier in had, heeft de combinatie toch een flinke pauze moeten inlassen vanwege een operatie. “Lilo is twee benen geopereerd moeten worden vanwege een botdefect en chip. Hij is momenteel nog aan het revalideren, maar is wel al klinisch goedgekeurd en herstelt snel.”

“Ik laat het natuurlijk van zijn ontwikkeling afhangen, maar ik hoop dit eind dit jaar, als hij drieënhalf is, alvast een begin te maken aan het zadelmak maken. Het doorrijden wil ik echter wel nog even uitstellen. Hij is nog flink in de groei en zijn lichaam heeft natuurlijk best een klap gehad. Ik vind het belangrijk dat hij er zowel fysiek als mentaal helemaal klaar voor is.”

“Daar pluk ik nu de vruchten van”

“Omdat Lilo best wel energiek en explosief kan zijn, waren we er al vrij vroeg bij met grondwerk. Hij had regels en duidelijkheid nodig en daar pluk ik nu de vruchten van.”

“Vanwege zijn revalidatie mag hij nog niet vrij bewegen, wat hem soms best een bommetje maakt. Doordat we op jonge leeftijd al zijn begonnen met grondwerk, kan ik hem nu op een gecontroleerde manier de beweging geven die hij mag hebben en bevorderlijk is voor zijn herstel. Het gaat momenteel echt goed met hem. Ik had niet blijer kunnen zijn.”

“Paarden vertonen gedrag niet voor niets”

De amazone kocht de ruin met het oog op de sport en hoopt in de toekomst tussen de witte hekjes te verschijnen. “Lilo is dressuurgefokt en heeft mooie ruime gangen, dus een toekomst in de sport zit er voor ons wel in.”

“Ik vind het belangrijk om hem de tijd te geven die hij nodig heeft om zich te ontwikkelen en begrip voor hem te hebben. Als hij een keer een mindere dag heeft, dan doen we het wat rustiger aan. Lilo is daar heel duidelijk in en toont bepaald gedrag niet voor niets. Dat heb ik wel gemerkt toen hij voor zijn operatie plotseling begon te staken in werk waar hij daarvoor nog zo veel plezier had.”

“Gelukkig was ik er op tijd bij door naar hem te luisteren en direct een dierenarts in te schakelen. Ik vind het belangrijk dat er meer begrip komt voor ‘ongewenst’ gedrag. Paarden vertonen dat niet voor niets”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto: Paula Conraads Photography