Patricia Overeem
Patricia Overeem Foto: Dian Smits Fotografie

Patricia Overeem: “Een jong paard opleiden is zó veel meer dan opstappen en wegrijden”

Fun Dressuur Grondwerk Jong paard starten Werken aan de hand

Eén van de grote passies van Patricia Overeem is het zadelmak maken en opleiden van paarden door middel van grondwerk en werken aan de hand. Volgens de amazone is met name het onbelast trainen van grote waarde. Ze voert dit dan ook dagelijks door in de trainingen van haar eigen zesjarige Nina (v. Just Wimphof) en vierjarige Pales (v. Glamourdale).

“Ik wilde haar niet aan mij voorbij laten gaan”

Patricia heeft de zesjarige Nina aangekocht toen de merrie slechts tweeënhalf jaar oud was. “Vlak nadat ik mijn vorige merrie had laten inslapen, kwam Nina op mijn pad. Ik moet eerlijk zeggen dat ik destijds eigenlijk nog niet klaar was voor een nieuw paard, maar Nina sprak mij zo aan dat ik haar niet aan mij voorbij wilde laten gaan. Op de een of andere manier herkende ik mijn vorige merrie in haar”, vertelt ze. 

Potentie 

Desondanks lijken de twee qua karakter niet op elkaar. “Mijn vorige paard was een hele nuchtere Gelderse merrie. Nina is daarentegen enorm sensibel, waardoor ik mijn hele manier van communiceren aan haar heb moeten aanpassen. Dat was een leerzaam proces voor mij en heeft ervoor gezorgd dat we uiteindelijk fijn aan de slag konden met grondwerk en werken aan de hand.”

“Ik heb haar zelf zadelmak gemaakt en nu ze wat volwassener en sterker wordt, ben ik van plan haar wat actiever te gaan trainen. Ik wilde haar voldoende tijd geven om uit te groeien, maar ik hoop haar dit jaar in de dressuursport te gaan uitbrengen.”

“Nina kan onwijs goed lopen en heeft veel potentie, dus het zou simpelweg zonde zijn als ik haar niet uitbreng. Dit jaar gaan we alles wat serieuzer aanpakken”, vertelt ze gemotiveerd. 

Grote passie

En dat zadelmak maken en verder opleiden van paarden is één van Patricia’s grote passies. “Ik help mensen hun paard op een fijne manier zadelmak te maken en verder op te leiden. Ik geef instructie op locatie, ik train paarden van eigenaren en ik heb een online videocursus gemaakt, waarin te zien is hoe ik het hele zadelmak maak proces van A tot Z aanvlieg.”

“Ik hoop dat dit jaar verder te kunnen uitbreiden, want dit project is echt een beetje mijn kindje”, lacht ze. “Ik kom in mijn omgeving regelmatig paarden tegen die op een onprettige of overhaaste manier zijn beleerd, wat ze de rest van hun leven nog in de weg kan zitten. Dat vind ik enorm zonde.”


Foto: Dian Smits Fotografie

Bewustwording creëren

Patricia’s vierjarige Pales is één van de paarden dat zo’n begin heeft gehad. “Ik heb Pales afgelopen zomer bij een handelaar gekocht als een soort ‘projectpaard’. Ze is daar in slechts een paar weken zadelmak gemaakt en dat heeft haar zo veel ellende gebracht dat het leek alsof ze een burn-out had.”

“Ze kon niets hebben, was enorm snel gefrustreerd en kon geen rust vinden. Ik had gewild dat ik haar een paar weken eerder was tegengekomen.”

“Dat heeft mij enorm gemotiveerd om mijn online cursus op te zetten. Ik vind het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de impact die zo’n ervaring kan hebben op een paard. Het zadelmak maken en opleiden van je paard is zó veel meer dan opstappen en wegrijden.”

Tijd nemen

“Ik krijg aardig wat vragen over waarom ik zo lang de tijd neem om een paard zadelmak te maken of op te leiden. Maar als jij je paard voor de rest van zijn leven, of in ieder geval voor een langere periode, fysiek en mentaal gezond bij je wil houden, wat maken die extra paar maanden dan uit?!”, stelt ze. 

“Gelukkig worden steeds meer mensen zich hier bewust van, maar ik hoop vooral ambitieuze ruiters die graag de sport in willen wat bij te kunnen brengen op dit gebied. Voor mijn gevoel worden in dat wereldje paarden nog te veel op de ‘traditionele’ manier zadelmak gemaakt en opgeleid.”

Proces

Na de jonge Pales eerst een paar maanden rust te hebben gegeven, is Patricia met haar aan de slag gegaan. “Toen Pales alles eenmaal een beetje verwerkt had, ben ik rustig met haar aan de slag gegaan. Ze heeft nog steeds best een kort lontje en haar concentratievermogen is ook nog niet optimaal, maar ik heb alle tijd.”

“Ik wil haar als het ware opnieuw zadelmak maken, maar merk dat die oude ervaring nog heel erg in haar hoofd zit. Iedere keer loop ik weer ergens tegenaan. Hoe moeilijk en frustrerend dat ook kan zijn, is het wel een heel mooi proces om samen met haar te doorlopen.”

Onbelast trainen

“Grondwerk en werken aan de hand gebruik ik niet alleen bij jonge paarden, maar ook in mijn trainingen met Nina. Ik vind het een hele fijne manier om paarden onbelast al kennis te laten maken met nieuwe oefeningen. Dat kan later in je training onder het zadel echt zijn vruchten afwerpen.”

“Zo ben ik met Nina nu bijvoorbeeld bezig met het appuyement. Dat zie ik ons onder het zadel de komende tijd nog niet doen, maar op deze manier kan ze wel al linkjes gaan leggen tussen de oefening en hoe ze haar lichaam daarin goed kan gebruiken.”

“Ik denk dat ik daar mijn voordeel uit kan halen”

Aangezien de zesjarige merrie nu al veel potentie toont, denkt Patricia de basisklasses door te vliegen met haar. “Ik denk dat het enorm snel zal gaan met Nina. Ik heb stiekem wel de droom om heel ver te komen met haar en denk dat we het Z ‘makkelijk’ gaan halen.”

“Ik ben blij dat ik haar de tijd heb gegeven om zich te ontwikkelen, want ik denk dat ik daar zo maar eens mijn voordeel uit ga kunnen halen in de sport. Pales kocht ik in eerste instantie als voorbeeld voor de cursisten van mijn online cursus. Het plan was om haar ‘opnieuw’ zadelmak te maken en daarna aan een fijne en passende ruiter of amazone te verkopen.”

“Maar nu, ondanks het feit dat ze volledig is goedgekeurd, gebleken is dat ze toch wat lichamelijke problemen heeft, ben ik van dat plan afgeweken. Waarschijnlijk is haar rechterknie in haar veulentijd gebroken geweest. Dat verandert de zaak natuurlijk.”

Uitdaging 

Patricia is vastberaden de jonge merrie zo goed mogelijk in haar lijf te krijgen en zal haar voor de rest van haar leven bij zich houden. “Pales heeft momenteel geen pijn en omdat ik dat natuurlijk graag zo wil houden, zie ik het als mijn doel om haar zo fijn mogelijk in haar lijf te krijgen.”

“Het is een schat van een paard dat alles leuk vindt. Ze is misschien dressuurgefokt, maar ik denk dat zij een perfecte allrounder zou zijn en dat ze zeker niet misstaat in een spring- of crossparcours. Ik zie het als een mooie uitdaging om haar te helpen en hoop haar nog heel veel jaren bij mij te houden.”

Doorgroeien 

Patricia zou haar ambitieuze zelf niet zijn als ze niet ook nog andere opleidingen volgt. “Bij Takt Academy volg ik de leergang Technisch Trainen niveau 4 tot TAKT Instructeur. Dat hoop ik dit jaar succesvol af te ronden. Daarnaast heb ik ook de instructeursopleiding bij Human en Horse Academy gedaan en daar hoop ik dit jaar de grondwerk en werken aan de hand audities af te ronden.”

“En met mijn eigen online cursus, lesklanten en trainingspaarden hoop ik natuurlijk ook nog grote stappen te zetten. Op deze manier met paarden werken is echt mijn passie”, sluit ze af.

Bron: Bit & Cap 

Foto’s: Dian Smits Fotografie

Afbeelding