Romy Valentijn met Gypsy, Robbie en minishetlander Binky
Romy Valentijn met Gypsy, Robbie en minishetlander Binky Foto: Renate Vos

Romy Valentijn: “Ik weet zeker dat we met veel liefde, rust en vertrouwen heel ver gaan komen”

Fun

Net zoals vele anderen droomde ook Romy Valentijn er op jonge leeftijd al van om een eigen pony te hebben. In 2012 kocht ze Robbie, een toen vierjarige Welsh x Shetlander-ruin die haar met vallen en opstaan grote lessen heeft meegegeven. Deze lessen zet ze tot op de dag van vandaag in op haar tienjarige Tinkermerrie Gypsy, met wie ze ervan droomt om het Z te behalen.

Afzien 

Na jarenlang zeuren mocht Romy in 2012 dan eindelijk haar eerste eigen pony kopen van haar ouders. “Dat werd Robbie, een vierjarige Welsh x Shetlander-ruin die net zoals ik van een manege af kwam. Hoewel ik wist dat dat misschien niet de beste match zou zijn, moest en zou ik hém hebben. Dat was in het eerste jaar best wel afzien”, vertelt ze. 

“Ik kan lezen en schrijven met hem”

“Doordat ik geen ervaring had met jonge paarden en Robbie best angstig was, heb ik aardig wat vliegles gekregen van hem. Zo was er zelfs een tijd waarin ik hem enkel kon rijden als mijn vader erbij was om ons te helpen. Door rustig te blijven en hem alle liefde te geven die ik in mij had, groeide het vertrouwen en werd onze band uiteindelijk sterker.”

“Robbie is tot op de dag van vandaag nog steeds niet de makkelijkste en dat zal hij ook nooit worden, maar inmiddels kennen we elkaar door en door. Ik kan echt lezen en schrijven met hem. Hij is mijn allerbeste vriend. Door hem heb ik leren rijden en geleerd hoe je moet communiceren met paarden.”

Op slag verliefd

Sinds 2017 is Romy ook de trotse eigenaresse van de nu tienjarige Gypsy. “Gypsy komt oorspronkelijk uit Ierland en was pas een maand in Nederland toen ik haar kocht. Ze was destijds net vier jaar oud en was nog ontzettend groen, maar ik was op slag verliefd op haar. Haar zachtaardige en relaxte karakter sprak me direct aan. Ze is een heel ander type dan Robbie, maar dat is eigenlijk ook precies wat ik zocht.”

“Er spookte van alles door mijn hoofd”

Toch merkte Romy al snel dat de merrie het een en ander heeft meegemaakt. ”Ze was heel erg onzeker, dus ook bij haar heeft het best een tijdje geduurd tot ik haar vertrouwen had gewonnen. Hoewel ik haar niet kocht met de intentie om de wedstrijdsport in te gaan, besloot ik vorig jaar toch een startpas aan te vragen.”

“Er spookte van alles door mijn hoofd, zoals of het wel slim was om met mijn kleine Tinker tussen die grote dressuurpaarden te gaan rijden. Uiteindelijk heb ik besloten om de stoute schoenen aan te trekken en het gewoon te doen. En daar heb ik absoluut geen spijt van!”


Foto: Privébezit

Liefde, rust en vertrouwen

Hoewel er nog aardig wat mensen zijn die vreemd opkijken wanneer Romy en Gypsy de ring betreden, krijgt de combinatie ook veel complimenten. “Stiekem vind ik het best leuk dat ik met een Tinker tussen al die grote paarden rijd. Afgelopen november hebben we de tien winstpunten in de B aangetikt, dus we trainen nu fanatiek verder om L te kunnen starten.” 

Romy’s grote droom is dat ook om het tot Z-niveau te schoppen. “Of dat gaat lukken zullen we zien, maar ik weet zeker dat we met veel liefde, rust en vertrouwen heel ver gaan komen. Ik vind het vooral belangrijk dat we er beiden plezier in hebben en hoop anderen te inspireren. Koudbloeden kunnen net zo goed mee in de sport”, sluit ze af.


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Renate Vos / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding