Daniek Prinsen en Tobi
Daniek Prinsen en Tobi Foto: Kyra Wubbolts Fotografie

Daniek Prinsen: “Tobi heeft mij geleerd dat je moet luisteren naar je paard”

Fun Grondwerk Recreatie Vrijheidsdressuur

Hoewel de weg die Daniek Prinsen en haar dertienjarige Arabier Tobi in de afgelopen jaren hebben afgelegd er een was van pieken en dalen, lijkt de combinatie nu een stijgende lijn te pakken te hebben. De ruin sluit zich niet meer af en is na een vervelende periode duidelijk opgebloeid. 

Op slag verliefd

Hoewel Tobi bekend stond als dé brokkenpiloot van Ponyhof, was Daniek na twee maanden al stapelgek op hem. “Toen ik Tobi twee maanden reed, besloot ik hem over te kopen van Ponyhof.”

“Hij was eigenlijk niet echt geschikt voor het manegeleven, dus ik ben dankbaar dat Ponyhof mij de kans gaf om hem over te nemen. Ik was helemaal weg van hem en uit een reading die ik onlangs met Tobi heb gedaan bleek dat hij daar destijds hetzelfde over dacht”, vertelt ze.

Vervelende periode

“Tobi is van nature heel nieuwsgierig en loyaal. Hij staat open om nieuwe dingen te leren en zal altijd zijn best doen. Toen hij ongeveer een jaar bij mij was, is hij heel erg ziek geworden. Achteraf bleek dat hij problemen had in zijn rechterknie en dat hij een peesblessure had, maar dit voor een hele lange tijd heeft weggestopt. Pas toen hij maagzweren kreeg van alle pijn, viel hij door de mand.”

“Het deed mij enorm veel pijn om te zien dat hij zo lang niet lekker in zijn vel heeft gezeten. Hij knapte snel op door de behandelingen, maar kreeg daarna helaas een terugval doordat we van stal moesten verhuizen. Gelukkig kan ik nu sinds een half jaartje weer zeggen dat hij zich fit voelt en goed in zijn vel zit.”


Foto: Kyra Wubbolts Fotografie

Opgebloeid 

Nu de ruin weet dat er naar hem geluisterd wordt, sluit hij zich minder snel af voor Daniek. “Tobi is in de afgelopen jaren een stuk opener geworden. Hij laat duidelijk weten wat hij wel en niet fijn vindt en sluit zich niet meer af voor mij. Ik denk dat hij zich bewust is van het feit dat hij nu een stem heeft.”

“We halen beiden veel plezier uit het maken van een sprongetje, maar aangezien we op onze huidige stal niet veel hindernismateriaal hebben, staat dat nu even op een lager pitje. We rijden momenteel veel buiten en onlangs hebben we na lange tijd weer eens een eventingparcours gereden. Dat vond hij echt onwijs leuk. Voor mijn gevoel kon hij nog uren doorgaan!”


Foto: By Indy vd Elzen

Bewustwording 

“Ik merk dat Tobi het springen mist en hoop na mijn studie naar een stal te verhuizen waar we weer wat meer kunnen springen. Hoewel ik weet dat een verhuizing hem stress gaat opleveren, denk ik dat hij snel opknapt als we wat fanatieker kunnen gaan springen.”

“Ik ben mij in de afgelopen jaren een stuk bewuster geworden van het welzijn en de verzorging van paarden. Tobi heeft mij geleerd dat je naar je paard moet luisteren en dat is iets wat ik voor de rest van mijn leven zal meenemen.”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: By Indy vd Elzen / Kyra Wubbolts Fotografie 

Afbeelding
Afbeelding