detail ogen ijslander
detail ogen ijslander

Steppen met je paard

Training Grondwerk Hanarchement Horsemanship Opvallend

We kennen al een hoop disciplines binnen de paardensport, maar steppen met je paard is er daar hoogstwaarschijnlijk nog geen van. Maar, wie weet dat Maudy de Miranda dit op de kaart zet: met haar vijfjarige IJslander Gulvidir stept zij heel wat af. Ze vertelt hier meer over, om andere paardenliefhebbers te inspireren.

Het begin

Maudy vertelt over hoe ze er ooit mee is begonnen: “In het begin stepte ik altijd zonder paard. Dat had altijd al mijn interesse. Op een gegeven moment heb ik de step op stal gezet en toen heb ik het gewoon eens geprobeerd. Eerst in stap, daarna in draf en zo steeds een beetje meer. In eerste instantie heb ik ‘gewoon’ gestept met Gulvidir aan een touw en hield ik me vast aan zijn manen. Maar dat was natuurlijk voor beide niet echt comfortabel, dus heb ik een soort tuig gefabriceerd. Op die manier kan ik met hem meeliften.”

Oefen eerst alleen

Wanneer je wil beginnen met steppen met je paard, zorg er dan wel voor dat je al stepervaring hebt: “Om je balans op de step goed te bewaren en om er wat handigheid in te krijgen, is het wel aan te raden om eerst zonder paard te gaan steppen. Als je het onder de knie hebt, gaat het met je paard ook makkelijker. Sommige mensen doen dit natuurlijk ook wel met de fiets. Maar, volgens mij is het steppen makkelijker en veiliger omdat je sneller met beide benen op de grond staat. Mocht er iets gebeuren, dan kan je snel reageren. Het is belangrijk om een goede sportstep te gebruiken. Deze heeft goede banden met een grof profiel. Dat komt goed van pas als je echt het bos in wilt gaan, maar het geeft ook stabiliteit op de weg. Er zijn verschillende typen steps, dus kijk goed welke geschikt is voor wat je er mee wilt doen.”


Ga erop uit met de step

Met het zelfgemaakte tuig blijft Maudy aan de zijkant van haar IJslander ‘hangen’ als ze erop uit gaan: “Het is een singel met een borsttuig eraan vast. Gulvidir trekt mij dan voort terwijl ik met twee voeten op de step sta. En dat kunnen we in stap, draf en galop. Ik lift als het ware met hem mee. In het begin was dat best even spannend, omdat je best veel snelheid maakt. Zeker in galop, maar je wordt er snel handig in. Houd met één hand de step vast en met de andere hand je paard. Gulvidir heeft een touwhalster om met een touw eraan, die ik ook nog vasthoud in de hand waarmee ik ook het tuig vasthoud. 

Remmen

Op het moment dat ik moet remmen, dan gebruik ik de hand met het touw om te remmen. Maar ik probeer hem ook de commando’s met mijn stem aan te leren, zodat ik hem daarmee kan remmen. Guldvidir heb ik nu een jaar en hij is nog jong, dus we zijn nog wel in de beginfase. Maar, de basisoefeningen gaan al goed. Toen ik hem vorig jaar kocht, was hij net ingereden. De hulpen kunnen dus nog wel een stuk beter, maar hij is zo braaf.”

Veel reacties 

Iemand die met een paard stept zie je natuurlijk niet vaak. Maudy krijgt dan ook veel reacties: “Je merkt dat, als je bijvoorbeeld het bos in gaat met de step en Guldvidir, je veel reacties krijgt. Ik heb wel eens een filmpje op Facebook gepost en ook daar kwamen veel verwonderde reacties zoals: ‘dat is weer eens wat anders’ en ‘hoe doe je dat dan?’ Het is echt aan te raden, het is zo leuk om te doen!”

Afwisseling in training

Naast dat het heel leuk is, geeft het steppen ook afwisseling in de training. Niet alleen voor Maudy, maar ook voor Gulvidir is het een leuke afwisseling: “Natuurlijk rijd ik ook, maar het steppen is ook heel leuk om te doen. Je hebt signalen en je stem nodig om het paard te begeleiden. Door vaker dit soort dingen samen te gaan doen, merk ik dat signalen en hulpen steeds verfijnder en op elkaar afgestemd zijn. Daarnaast merk ik ook dat hij meer op mij gaat vertrouwen. En het geeft natuurlijk afwisseling in zijn werk. We gaan regelmatig rijdend het bos in, maar het is toch weer anders als ik ernaast step.”

Als je wil zien hoe Maudy dit precies doet, dan moet je zeker even een kijkje nemen op haar Facebookpagina. Ze post wel eens een filmpje van het steppen met haar IJslander.

Bron: Bitmagazine.nl

Steppen met je paard
VideoCapture_20200704-212544-1