Nathasja en Vari
Nathasja en Vari Foto: Nadine de Jong

Nathasja de Weerd: “Ik koos Vari niet, hij koos mij”

Fun Recreatie

Waar veel mensen op slag verliefd worden op een paard, was het bij Nathasja de Weerd en haar vijfjarige Vari andersom. De ruin koos haar uit en laat haar nu kennis maken met nieuwe takken van paardensport. Want waar Nathasja voor ogen had om voornamelijk te genieten van buitenritten, lijkt Vari ook flink wat sportpotentie te hebben.

Bijzondere ontmoeting

Nathasja rijdt al paard sinds haar vijfde en kocht Vari een aantal jaar geleden als anderhalfjarige. “Hoewel ik eigenlijk altijd verliefd ben geweest op Quarter Horses en Paint Horses, stelde mijn partner voor om ook eens tussen de koudbloeden te kijken. Zo kwam ik uit bij iemand die een enorme kudde met anderhalfjarige Fjorden had staan.”

“Ik liep zonder verwachtingen het land in en werd als het ware uitgekozen door Vari. Hij kwam naar mij toe, zonderde mij volledig af en liet andere paarden niet meer in de buurt komen. Ik had in diezelfde week nog andere bezichtigingen op staan, maar die heb ik direct gecancelled. Na één nachtje slapen was de keuze al gemaakt”, lacht ze. 


Foto: Nadine de Jong 

Vertrouwen

Nathasja leidde de ruin spelenderwijs op. “Zo heb ik dat vroeger ook bij mijn pony gedaan. We zijn begonnen met wandelen, maar uiteindelijk ben ik tijdens een van onze wandelingen gewoon eens opgestapt via een boomstam en hebben we een stukje gereden. Dat dat met zo veel vertrouwen ging, gaf direct een goed gevoel”, vertelt ze. 

Fijn karakter

Hoewel de amazone voorheen ook actief was in de wedstrijdsport, is ze er naar verloop van tijd toch achter gekomen dat recreatief rijden beter bij haar past. “De vrijheid die je met een paard kunt beleven vind ik heerlijk. Samen lekker het bos in gaan en genieten van de natuur, dat doen Vari en ik heel graag.”

“Een vriendin van mij rijdt Lichte Tour en varieert haar bosritten met dressuurtrainingen. Zij stimuleert mij wel om Vari ook wat dressuurmatiger te trainen, zodat we in de toekomst eventueel eens een wedstrijdje kunnen rijden. Vari houdt er namelijk echt van om te showen en heeft een onwijs fijn karakter.”

“Het is een typische Fjord, dus waar hij doorheen kan, gaat hij doorheen, maar hij is ook ontzettend lief en werkwillig. Hij past zich altijd aan aan de mensen in zijn omgeving en heeft absoluut geen kwaad in de zin.”


Foto: Privébezit

Plezier voorop

Naast de dressuurwedstrijden hoopt Nathasja in de toekomst misschien ook te kunnen crossen met haar sportfjord. “Wanneer we in het bos een boomstammetje tegenkomen, trekt Vari daar direct naartoe. Hij zet zijn oortjes erop en gaat er volledig voor. Aangezien ik het belangrijk vind dat we allebei plezier hebben in wat we doen, lijkt het me leuk om in de toekomst eens te kijken of het crossen bij ons past.”

“Maar, alles op z’n tijd. Ik heb geen haast en vind het belangrijk om pas met nieuwe dingen aan de slag te gaan wanneer Vari daar klaar voor is. Voorlopig zijn wij toch nog niet uitgekeken op buitenrijden”, sluit ze lachend af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Nadine de Jong / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding