Tamara en Danz
Tamara en Danz Foto: Privébezit

Tamara van der Heijden: “Ik vertrouw Danz en hij vertrouwt mij”

Fun Dressuur Grondwerk Opvallend Rassen Recreatie

Onder het mom van ‘als het goed voelt, voelt het goed’ is Tamara van der Heijden haar bijna vierjarige Danzel Sir Viper, oftewel Danz, rustig aan het opleiden. De amazone is gek op buitenrijden, dressuur rijden en grondwerken, maar ziet met haar jonge Tinkerruin ook een toekomst met springen en crossen voor zich. Zolang ze het beiden maar naar hun zin hebben, want dat staat voorop voor Tamara.

Liefde en rust

Toen Tamara’s Shetlander Gino twee jaar geleden gediagnostiseerd werd met kanker, stond Tamara voor een moeilijke keuze. “Gino was echt een onderdeel van de familie en wanneer ik bij hem was geweest, was ik weer helemaal opgeladen. Hij was al vanaf zijn geboorte bij mij, 24 jaar lang. Ik was bang voor wat er zou gebeuren als hij zou overlijden en dat zou wegvallen.”

“Alle zorgen die komen kijken bij het hebben van een paard wegen voor mij niet af tegen de liefde en rust die het je oplevert, dus ik besloot alvast op zoek te gaan naar een nieuw maatje. Ik wist dat als ik zou wachten tot Gino overleden was, ik hoogstwaarschijnlijk de leegte zou op vullen met het kopen van ‘zomaar een zielig paard’. Dat wilde ik voorkomen, hoe graag ik ieder paard ook een goed huisje wil bieden”, vertelt ze.


Gino - Foto: Xenia Kalogiros

“Ik was verkocht”

Zo kwam Danz op haar pad. “Aangezien ik mijn paard moet kunnen combineren met mijn gezin en werk, wilde ik graag een nuchter paard. Ik kwam een oproepje tegen van iemand die eigenlijk precies hetzelfde zocht als ik en besloot haar oproep te volgen om te kijken of er een leuk paard voor mij bij zat. Zo werd ik benaderd door iemand die haar Tinkers door omstandigheden moest verkopen.”

“Danz was daar geboren, dus zijn geschiedenis was bekend. Hij was destijds tweeënhalf jaar oud en sprak mij het meest aan. Het leek mij geweldig om weer van voren af aan te beginnen met een jong paard, dus toen er ook daadwerkelijk een klik bleek te zijn, was ik verkocht.”


Foto: Privébezit

Plezier voorop

Tamara kocht de ruin met de intentie om te genieten en veelzijdig aan de slag te gaan. “Ik heb vroeger wel wedstrijden gereden, maar dat was niet helemaal mijn ding. Op veel wedstrijden hing een sfeer die simpelweg niet zo goed bij mij past. Toch wil ik graag kijken hoe ver Danz en ik samen kunnen komen.”

“Ik heb altijd al een grote liefde voor buitenrijden en grondwerken gehad, maar crossen en springen lijkt mij ook geweldig. Omdat ik nu veel meer bewustwording heb dan vroeger, heb ik Danz bitloos beleerd en dat bevalt ons erg goed. Ik vind het belangrijk dat we het allebei naar ons zin hebben, in welke discipline dan ook.”


Foto: Privébezit

Gevoel volgen

Onder het mom van ‘als het goed voelt, voelt het goed’ maakte de combinatie onlangs haar eerste ritje buiten het terrein. “Doordat we veel grondwerk hebben gedaan, ligt er een hele goede basis. Als ik iets nieuws probeer, probeer ik daar geen groot ding van te maken. Ik vertrouw Danz en hij vertrouwt mij, dus op die stabiele basis kunnen we altijd terugvallen. Het is een ontzettend lief en mensgericht paard dat goudeerlijk is. Daar houd ik van. Hij is nog zo puur”, vertelt ze lovend. 

“Danz is een hele mooie verrijking van mijn leven geweest in de periode waarin ik Gino heb moeten laten gaan. Het was fijn om wat afleiding te hebben en toch verder te kunnen gaan met de paarden. Een Tamara zonder paarden is geen Tamara, dus ik hoop nog lang van Danz te kunnen genieten”, sluit ze af.


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Xenia Kalogiros / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding