Chantal en Ezra
Chantal en Ezra Foto: Privébezit

Chantal Woudenberg: “Helemaal verkocht aan het Fjordenras”

Fun Rassen Recreatie

Sinds Chantal Woudenberg jaren geleden voor het eerst aan de slag ging met een Fjordenmerrie, is ze verkocht aan het ras. Zestien jaar geleden fokte ze een eigen veulen, Ezra, waar ze tot op de dag van vandaag veelzijdig mee aan de slag is. 

Fjordenras 

Waar Chantal vroeger altijd dacht dat ze een ‘normaal’ sportpaard wilde hebben, rolde ze uiteindelijk het wereldje van de Fjorden in. “Ik kwam via een vriendin bij een verzorgpaardje terecht. Dat was een Fjordenmerrie die bij haar toenmalige eigenaar al twee veulens had gekregen en drachtig was van de derde. Vanaf dat moment was ik helemaal verkocht aan het ras. Aangezien haar toenmalige eigenaar niet alle paarden kon houden, besloot ik de merrie uiteindelijk over te kopen en na het hengstveulen zelf nog veulen uit haar te fokken; dat werd Ezra”, vertelt ze.

Pittig karakter

“Ik fokte Ezra met het oog op de recreatie, maar ik denk dat ze ook zeker niet zou misstaan in de sport. Ze is namelijk heel rijtypisch gebouwd. Ezra is een tikkeltje eenkennig, maar is ook ontzettend lief. Ze is absoluut geen luie of slome Fjord en kan zelfs doen alsof ze veel bloed voert. Snurken, met haar staart omhoog lopen en op de plek piafferen komt regelmatig voor”, lacht ze.


Foto: Privébezit

 Afwisseling 

Hoewel Chantal haar merrie momenteel zelf niet veel rijdt vanwege gezondheidsredenen, haalt de combinatie ook veel plezier uit het werken vanaf de grond. “Omdat Ezra een aantal jaar geleden geblesseerd raakte door een trap van een ander paard en eigenlijk niet meer geschikt was om bereden te worden, dacht ik er destijds aan om een veulentje uit haar te fokken.”

“Maar tot mijn grote geluk heeft de verhuizing naar een andere stal vanwege haar insulineresistentie er uiteindelijk toe geleid dat ze niet meer kreupel is en gewoon weer aan het werk kan. Hierdoor schoof mijn fokplan een beetje naar de achtergrond en zijn we weer aan de slag gegaan.”

“Ezra kent de oefeningen tot en met de M-dressuur, maar wij richten ons nu vooral op wandelen, longeren en andere vormen van grondwerk. Ze wordt wel gereden door een meisje, dus zo houden we fijn de afwisseling erin!”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding