Larissa van der Eijk en Vigard
Larissa van der Eijk en Vigard Foto: Larissa Eikenhout

Iris van der Eijk: “Vigard ziet in alles een mooie uitdaging, zo moet ik hem ook benaderen”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Rassen Recreatie Wedstrijden

Eén blik was genoeg toen Iris van der Eijk drieënhalf jaar geleden voor het eerst oog in oog stond met Vigard van de stal Houteghem (v. Fjell Finn). Hoewel de amazone destijds niet op zoek was naar een nieuw paard, werd ze op slag verliefd op de toen anderhalf jarige Fjordenhengst. 

Ze leidde hem op tot een zelfverzekerd, nuchter en werkwillig paardje dat in de dressuurring niet onder doet voor zijn concurrentie en heeft, ook nu ze zich een weg banen in de dressuursport, plezier maken hoog in het vaandel staan. 

Op slag verliefd

Toen Iris drieënhalf jaar geleden vrijblijvend op bezoek ging bij een Fjordenfokkerij de Stal Houteghem in België werd ze op slag verliefd op een van de drie jonge hengsten. “Mijn vorige Fjord Flo (v. Reinar) overleed twee maanden daarvoor, dus ik was eigenlijk nog niet ver genoeg in mijn verwerking om überhaupt aan een nieuw paard te denken. En een jonge onbeleerde hengst? Dat wilde ik al helemaal niet! Maar toen stond Vigard daar.”

“Eén blik was genoeg. Ik was op slag verliefd op hem en was meteen verkocht. Hij had een hele fijne rustige benadering en van zijn blik kon je precies aflezen wat hij dacht. Ik dacht dat ik nooit meer zo’n leuk paard zou vinden als mijn vorige Fjord, maar daar heeft Vig wel verandering in gebracht”, lacht Iris. 


De eerste ontmoeting met Vigard - Foto: Privébezit

Fijne basis

Aangezien de amazone het met haar vorige Fjord tot de M1-dressuur wist te schoppen, was ze ook benieuwd naar Vigards kwaliteiten. “Ik vind het leuk om op basis van ontspanning en plezier te genieten van de dressuursport en had voor ogen om Vig daar een fijne basis voor mee te geven. Hij is vanaf dag één veel in de hand geweest, waardoor hij op jonge leeftijd al veel ervaring heeft opgedaan in het grondwerk.”

“Van wandelen en samen hardlopen tot fietsen; we hebben alles samen gedaan toen hij nog jong was. Bij de tijd dat hij er fysiek en mentaal klaar voor was om beleerd te worden, waren we al zo erg op elkaar ingespeeld dat ik besloot hem zelf, met de hulp van fijne mensen om mij heen, te beleren.”


Foto: Privébezit

“Hij ziet in alles een uitdaging”

En dat was een kwestie van ‘opstappen en wegrijden’. “Echt stoer zou ik mezelf niet noemen, maar ik kende Vig inmiddels zo goed dat ik het wel aandurfde om er zelf als eerste op te gaan. En dat was echt een kwestie van opstappen en wegrijden. Hij heeft tot op de dag van vandaag nog geen stap verkeerd gezet. Er veranderde voor hem immers ook niet zo veel; ik gaf exact dezelfde hulpen, maar dan vanaf zijn rug in plaats van vanaf de grond.”

“Mede dankzij de fijne hulp van Esther Hendriks en Marcelle de Kam heeft niet alleen Vig een fijne start gehad onder het zadel, maar heb ik als amazone ook een fijne basis meegekregen als het gaat om het beleren van een jong paard. Achteraf gezien bleek ik stiekem meer hulp nodig te hebben dan Vig! Hij ziet in alles een mooie uitdaging, zo moet ik hem ook benaderen, leerde Esther mij.”

Karakter 

“Vig is nergens van onder de indruk, ontzettend enthousiast en gek op afwisseling. Zijn leergierige karakter zat ons in het begin een beetje in de weg, omdat ik steeds achter de feiten aan liep. Daar hebben we inmiddels gelukkig onze weg in gevonden. Voor buitenstaanders lijkt hij een makkelijk karakter te hebben, omdat onze communicatie in de loop der jaren zo verfijnd is. Ze moesten eens weten hoe vaak hij mij nog probeert uit te dagen met zijn dominante acties!”, lacht ze. 

“Precies hoe ik het voor me zag”

Op buitenritten is de jonge ruin in zijn natuurlijke habitat, vertelt Iris. Toch lijkt hij het in de dressuurring ook aardig naar zijn zin te hebben. “Buitenrijden vindt Vig het mooiste wat er is, maar in onze dressuurmatige trainingen staat hij echt aan. We krijgen inmiddels al een tijdje les van Lieneke van der Kloos, waarbij we werken aan het aanleggen van een goede dressuurmatige basis.”

“Het afgelopen jaar hebben we succesvol een aantal onderlinge wedstrijden gereden bij ons op de club om ervaring op te doen. Dat ging ons uiteindelijk zo goed af dat we eerder dit jaar ons officiële wedstrijddebuut maakten in de B. Ook op andere locaties is hij na een aantal rondjes door de bak wandelen net zo zelfverzekerd en relaxt als thuis.”

“Je merkt aan hem dat hij van jongs af aan overal mee naartoe is geweest en zich daardoor snel thuis voelt op vreemde locaties. Hij heeft in zijn weinige levensjaren al zo veel gezien, en dat op een ontspannen en fijne manier, precies hoe ik het voor me zag!”


Foto: Larissa Eikenhout

Plezier voorop

Dat Iris plezier maken hoog in het vaandel heeft staan is ook terug te herleiden uit haar doelen voor de toekomst. “Vigard en ik doen mee aan de stamboekkeuringen in België en mogen daar op om modelruin te worden”, vertelt ze enthousiast. 

“Verder wil ik graag kijken hoe ver wij samen kunnen komen in de dressuursport, maar niet ten koste van hem. Of we nu in het Z eindigen of niet verder komen dan de B, zolang wij er allebei plezier in hebben gaan we lekker door. Iedereen om mij heen zegt dat Vig met zijn liefde voor buitenrijden en hard werken de ultieme eventing-pony zou zijn, dus ook die discipline een kans geven kan vast geen kwaad. Ik denk alleen dat ik mezelf dan wel even inwikkel in bubbeltjesplastic”, lacht ze. 

“Lekker lange dagtochten maken, waarbij wij samen met z’n tweeën op ontdekkingstocht gaan in een natuurgebied, dat lijkt me prachtig. Dat je zó van elkaar kunt genieten, dat is wat je wil, toch?”, sluit ze af. 

Volg Iris en Vigard ook op Instagram: @fjord.vigard

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Larissa Eikenhout / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding