Marlies en Ellie
Marlies en Ellie Foto: Demi Smit Fotografie

Marlies van Schelven: “Dankbaar voor alle lessen die Ellie mij geleerd heeft”

Welzijn Dressuur Fokkerij Grondwerk Mindful Equestrian Opvallend

Toen Marlies van Schelven’s voormalige sportpaard Ellie een aantal jaar geleden geblesseerd raakte, liet de amazone haar sportambities achter zich en besloot ze het roer om te gooien. Ze belandde in een hele andere wereld van de paardensport, fokte een veulen en hoopt het mooie proces dat ze met Ellie gestart heeft verder nu voort te zetten met haar bijna driejarige Ringo. 

Prestatiedruk 

Toen Marlies in de zomer van 2014 langzaamaan op zoek besloot te gaan naar een nieuw paard, kwam Ellie al snel op haar pad via een vriendin. “Ze was destijds vijf en nog best wel groen, maar dat zag ik juist als een mooie uitdaging. In oktober 2014 kwam ze bij mij en zijn we rustig aan onze sportcarrière begonnen.”

“Het was een prachtig paard met talent en potentie, maar wat ons in het begin in de weg zat, was de prestatiedruk die ik mezelf oplegde. Ik had een sportopleiding afgerond, moest van mezelf goed presteren op wedstrijd en wilde geen fouten maken in het opleiden van Ellie. Dat werkte natuurlijk averechts. Pas toen ik dat losliet, werd wedstrijden rijden leuk”, vertelt ze.


Foto: LE fotografie 

Vervelende situatie omzetten

Helaas wist de combinatie het ‘maar’ tot M-niveau te schoppen. “Ellie raakte geblesseerd aan haar voorknie. Dat was echt een bittere pil. Al moest ik mijn hele spaarrekening ervoor leegtrekken, ik wilde weten wat er aan de hand was en heb haar laten onderzoeken.”

“Toen bleek dat haar herstel aardig lang zou duren, besloot ik een veulen te fokken. Ik had immers een geweldig paard staan en de droom om een eigen veulen te fokken was er stiekem ook al langer. Zo kon ik deze vervelende situatie toch nog omzetten naar iets moois.”

Het roer omgegooid

Zo werd op de Koningsnacht van 2021 een prachtig veulen van de hengst Ferguson geboren. “Ik ben enorm trots dat Ringo mijn eerste eigen gefokte paard is, maar achteraf gezien heeft Ellie’s blessure mij nog veel meer gebracht. Mijn focus lag opeens niet meer op de sport, maar wel op het hebben van een gezond en fit paard. Ik ben onder andere een hoefverzorgingscursus gaan doen en heb een grondwerkopleiding gevolgd, waardoor ik mijn visie op het houden en trainen van paarden weer heb kunnen bijstellen.”

“Toen Ellie twee jaar later, voordat ik haar opnieuw wilde oppakken, weer op controle ging, was de dierenarts positief verrast over haar ontwikkeling. En dat allemaal omdat ik zelf met grondwerk, aquatraining en bekappen aan de slag ben gegaan. Ik vind het mooi om te zien dat Ellie mij naar dit pad heeft gebracht.”


Foto: Demi Smit Fotografie

Moeilijke keuze

Toch stond Marlies een aantal maanden geleden voor een moeilijke keuze. Met Ringo die dit jaar vanuit de opfok naar huis komt, Ellie die weer gerevalideerd is en het hebben van een gezin en werk, heeft ze de knoop doorgehakt en Ellie te koop aangeboden. “Ellie is een geweldig paard. Bij haar is het echt een kwestie van zitten en genieten. Maar ik heb toch besloten om haar te koop aan te bieden en niet Ringo.”

“Ik fokte hem met de intentie om hem zelf op te leiden en kwam na maandenlang wikken en wegen tot de conclusie dat ik niet de enige persoon ben die goed voor Ellie kan zorgen. Hoe moeilijk de keuze ook was, het houden van twee paarden is simpelweg niet haalbaar in mijn situatie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij daar drie jaar geleden, toen ik Ringo fokte, ook al bewust van was, maar je weet natuurlijk nooit hoe het loopt. Wellicht had ik ze in een andere situatie wel allebei kunnen houden. Hoewel het emotioneel gezien een moeilijke keuze was, moet het wel haalbaar blijven.”


Foto: Demi Smit Fotografie

Goede klik

Gelukkig vond Marlies al snel een koper die perfect bij Ellie past. “Bij de eerste koper was het meteen raak. Deze amazone had direct een klik met Ellie en voor mij voelde het ook goed. Ik heb haar een aantal keer geholpen met rijden en blijf haar de komende tijd ook nog ondersteunen, zodat zij een fijne start kan maken met Ellie. Als ik zie hoe trots zij is en hoe goed Ellie het doet, ben ik heel blij dat ze bij haar terecht is gekomen. Dat geeft mij veel rust.”

Ontwikkelen

Hoe Marlies’ toekomst met Ringo eruit ziet? “Ik hoop wedstrijden met hem te rijden, maar daar zal mijn focus niet op liggen zoals bij Ellie. Ik wil vooral een zo goed mogelijke amazone worden voor Ringo en hem zo correct en kundig mogelijk opleiden. Daar ligt de nadruk op, die wedstrijden komen later wel. Ik wil mij daarnaast ook verder blijven ontwikkelen in het grondwerken. Het proces dat ik met Ellie ben begonnen, wil ik voortzetten met Ringo”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Demi Smit Fotografie / LE fotografie 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding