Naomi en Elano
Naomi en Elano Foto: Equi.drone

Naomi Kreleger: “Ik droom ervan om nog langere tochten te maken met Elano”

Fun Opvallend Recreatie

Naomi Kreleger en haar negenjarige Tinkerruin Elano zijn gek op buitenrijden. Zo gek dat ze regelmatig lange afstanden afleggen om mooie gebieden te ontdekken. Ze laten zich niet tegenhouden door hun lichamelijke klachten en Naomi droomt er zelfs van om in de toekomst langere trektochten te doen.

‘Lelijk eendje’

Naomi kocht Elano als anderhalfjarige hengst en heeft tot op de dag van vandaag geen spijt van die keuze. “Al moet ik bekennen dat hij mij in eerste instantie helemaal niet aansprak”, lacht ze. 

“Elano was echt een lelijk eendje, maar mijn moeder en zus waren ervan overtuigd dat hij heel goed bij mij zou passen. Toen ik eenmaal bij hem ging kijken en er tijdens een korte wandeling achter kwam hoe snel hij nieuwe dingen oppakte, was ik verkocht.”

Nooit verwacht

De eerste jaren richtte de combinatie zich vanwege Elano’s leeftijd logischerwijs op het maken van lange wandelingen. “Toen ik Elano eenmaal zadelmak had gemaakt, bitloos, op een barebackpad en buiten de bak, begonnen we met korte ritjes. Ik had namelijk zo veel last van mijn heupen dat ik vaak niet langer dan 30 minuten in het zadel kon zitten.”

“Dat in combinatie met Elano’s PSSM1, maakte dat ik nooit verwacht had dat we uiteindelijk veel langere ritten konden maken. Gelukkig hebben we door goed management en een fijn passend zadel een manier gevonden waarop dat voor ons beiden wel kan.” 


Foto: Equi.drone

40 km-ritten

Toch ging het niet altijd van een leien dakje. “Nadat ik tijdens een buitenrit op het strand van Elano af viel, was ik het vertrouwen even kwijt. Niet per se in hem, maar wel in het zadel. Dat schoof namelijk onder zijn buik. Toen ik na een korte pauze eenmaal wist dat het tussen mijn oren zat en het zadel goed bleef liggen, zijn we de buitenritten weer gaan oppakken en heb ik mijn angst langzaam kunnen overwinnen.”

“Zo hebben Elano en ik vorig jaar in ons eentje een rit van 40 km afgelegd om bij onze overnachtingsplek in Schoorl uit te komen en droom ik ervan om een lange tocht te maken over de Veluwe. Maar eerst gaan we onze route naar Schoorl nog een tweede keer doen!”, vertelt ze enthousiast. 


Foto: Privébezit

Benodigdheden 

Het maken van zulke lange ritten vergt echter wel wat voorbereiding. “Het hebben van een braaf paard is natuurlijk erg belangrijk, maar het is ook goed om rekening te houden met de route die je gaat afleggen. Er zijn bepaalde wegen waar je niet langs of overheen mag met een paard, dus door van tevoren het een en ander uit te stippelen kun je vervelende situaties voorkomen.”

“Zo is het goed om te weten of er voldoende plekken zijn waar je paard tussendoor even kan grazen en of je misschien plekken tegenkomt waar hij kan drinken. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je hem voor vertrek wat waterige slobber aanbieden, zodat je zeker weet dat hij voldoende vocht binnen heeft gekregen voor je aan een lange rit begint. Check ook zeker even of jij en je paard conditioneel gezien fit genoeg zijn voor een lange rit. Oh, en vergeet de simpele dingen zoals hoevenkrabber niet!”, geeft ze tot slot mee. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Equi.drone / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding