Sanne van de Vaart en Browny
Sanne van de Vaart en Browny Foto: Privébezit

Sanne van de Vaart: “Browny heeft al mijn dromen waargemaakt”

Fun Grondwerk Opvallend Recreatie Vrijheidsdressuur

Hoewel de nu negenjarige Browny in 2015 nog wat mensenschuw en onzeker was, werd Sanne van de Vaart op slag verliefd op hem. Ze besloot het Welsh x Arabier-veulen te adopteren en met hem aan de slag te gaan. En dat heeft haar veel gebracht. De ruin groeide uit tot een zelfverzekerd en veelzijdig paardje dat al Sanne’s dromen heeft waargemaakt. 

Op slag verliefd

Hoewel Sanne in 2015 eigenlijk niet op zoek was naar een paard, besloot ze toch te reageren op het bericht waarin Browny ter adoptie werd aangeboden. “Browny komt bij de stichting Paard Zoekt Baas vandaan, waar hij destijds als veulen naartoe is gebracht”, begint de amazone haar verhaal. 

“Ik werd natuurlijk op slag verliefd op zijn lieve hoofdje en besloot de uitdaging gewoon aan te gaan. Ik was destijds dertien jaar oud en had eigenlijk helemaal geen ervaring met het hebben van een eigen paard, maar dat hield mij niet tegen.”

Openstellen 

Toen Browny een aantal maanden later bij Sanne op stal kwam, zat hij onder de wormen en was hij nog erg vermagerd. “Hij zag er slecht uit en zat ook slecht in zijn vel. Zodoende ben ik met grondwerk en horsemanship in aanraking gekomen. Ik wilde hem graag vertrouwen geven en een goede band opbouwen en naarmate hij zich daarvoor openstelde, kwam ik erachter hoe veelzijdig en leergierig hij is. Hij had verschillende vrijheidsdressuuroefeningen zo onder de knie!”


Foto: Privébezit

Kans geven

Vanwege een abces dat niet goed behandeld is geworden door zijn eerste eigenaren heeft de ruin een litteken op zijn rug. Hoewel Sanne daarom dacht dat hij nooit bereden kon worden, overtuigde haar dierenarts haar ervan het toch een kans te geven. “Ik kocht Browny, omdat ik hem graag een goed huisje wilde bieden. Dat ik misschien nooit op hem kon rijden, vond ik niet erg. Maar toen mijn dierenarts mij ervan overtuigde om het toch een kans te geven, heeft een vriendinnetje Browny zadelmak gemaakt en opgeleid.”

“Hoewel ik mezelf wat aan de grote kant vond voor hem, heb ik de teugels uiteindelijk toch zelf overgenomen. Hij lijkt gelukkig geen hinder te ondervinden van mijn lengte en heeft juist nog meer plezier gekregen in het werk. Dat staat voor mij ook voorop.”


Foto: Privébezit

Bewustwording 

Door zich voor iedere discipline open te stellen groeiden Sanne en Browny uit tot een veelzijdige combinatie. “Ik heb absoluut geen wedstrijdambities en vind het vooral belangrijk om samen plezier te maken. Browny haalt nog steeds heel veel plezier uit grondwerk en vrijheidsdressuur, maar vindt het ook heel leuk om veelzijdig aan de slag te gaan onder het zadel.”

“Het is een pittig paardje met wat temperament, maar hij is daarentegen ook goudeerlijk. Hij kan mensen die onzeker zijn een spiegel voorhouden door zich aan de hand wat dominanter op te stellen. Hij probeert je op die manier echt bewust te maken van jezelf.” 

“Hij heeft mijn dromen waargemaakt”

“Met alle dingen die Browny en ik al samen bereikt en gedaan hebben, heeft hij al mijn dromen eigenlijk al waargemaakt. Het lijkt me leuk om voor de ervaring nog eens een B-proefje met hem te rijden, maar daar heb ik geen haast mee. We zien wel wat de toekomst brengt!”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding