Afbeelding
Foto: Fotografie By Wilma

Caressa Demmer: “Het leven geeft je soms precies wat je nodig hebt”

Fun Opvallend Recreatie

Over het feit dat paarden een therapeutische werking kunnen hebben kan Caressa Demmer maar al te goed meepraten. Dankzij Shetlandermerrie Trudelientje ziet ze haar dochter Ella, die cerebrale parese (spasticiteit) heeft, telkens weer opbloeien als ze plaatsneemt in het zadel. 

Ook voor Caressa zelf is een buitenrit met haar Fjordenmerrie, die perfect binnen het gezin past, het ultieme geluksmoment.

“We konden ons geluk niet op”

Toen Caressa vijf jaar geleden op zoek ging naar een bomproof pony voor haar dochtertje, kwam Shetlandermerrie Trudelientje op haar pad. “Ik had een oproepje op Facebook geplaatst, waarin ik vertelde dat ik een hele brave pony zocht voor mij dochtertje Ella.”

“Ella heeft cerebrale parese en heeft zo veel baat bij de therapeutische invloed die paarden op haar hebben dat we graag een eigen pony voor haar wilden. Het was liefde op het eerste gezicht met Trudelientje. We waren met het hele gezin direct gek op haar en konden ons geluk niet op toen we haar kregen van haar voormalige eigenaresse”, vertelt Caressa lovend.

Opbloeien

Met een aangepast zadel waarin Ella voldoende ondersteund wordt geniet de jonge amazone van haar ritjes op Trudelientje. “Ella en Trudelien zijn gek op elkaar. Het zal voor veel mensen herkenbaar zijn als ik zeg dat het omgaan met paarden je veel rust brengt. Dat is ook duidelijk terug te zien aan Ella. Zodra ze in het zadel zit, ontspant haar lichaam zich op een manier die wij eerder nooit gezien hebben. Ze bloeit er helemaal van op, zo kan ze uit de rolstoel lekker bewegen! Paarden zijn op hun beurt net zo gek op Ella als dat Ella op hen is. Ze zijn altijd onwijs lief voor haar.”


Foto: Fotografie By Wilma

Familiepony

Toen het ook voor Caressa zelf begon te kriebelen om wat fanatieker aan de slag te gaan na de zwangerschap van haar jongste dochter Xemm, besloot ze op zoek te gaan naar een rijpony. “Ik zocht een echte familiepony die braaf zou zijn met de kinderen, maar waar ik zelf wat fanatieker mee aan de slag kon. Via een vriendin, Wendy, kwam ik bij Kabi uit, zij stond te koop in België.”

“Wendy heeft vooronderzoek gedaan, waardoor ik er uiteindelijk zo veel vertrouwen in had dat ik Kabi, of zoals wij haar noemen, Solv, ongezien gekocht heb. Met het hele gezin en mijn vriendin Wendy, vier uur naar België en weer vier uur terug naar Friesland. Toen ik haar eenmaal zag, was ik op slag verliefd. Ze sluit perfect aan bij ons gezin. Zo zie je maar dat het leven je soms precies geeft wat je nodig hebt.”

Plezier voorop

Caressa en Solv zijn, zoals de amazone het zelf omschrijft, ‘echte buitenrijders’. “Ik vind het leuk om af en toe dressuurmatig bezig te zijn, maar mijn hart ligt bij het buitenrijden. Daarnaast kan ik me urenlang vermaken door Solv te poetsen en aandacht te geven. De connectie en vriendschap met je paard is wat telt. Het past niet bij mij om een paard in allerlei bochten te wringen om verder te komen in de sport. Ik merk dat Solv net zo veel plezier uit het buitenrijden haalt als ik doe, dus dat staat voor mij voorop.”


Foto: Fotografie By Wilma

Geen ambitieuze sportamazone

Caressa’s doel moge dan ook duidelijk zijn: samen zo veel mogelijk natuurgebieden verkennen. “Ik hoop heel veel verschillende plekken te kunnen zien met mijn paarden en dochters; mijn jongste dochter van drie is namelijk ook besmet met het paardenvirus. Wellicht kunnen we de pony’s zelfs eens meenemen op familievakantie; we zijn met het hele gezin immers gek op ze.”

“Ik hoop Solv dit jaar nog mee te nemen naar de keuring, zodat ze stermerrie kan worden. Een veulentje met haar fokken staat ook op mijn bucketlist, zodat we een mooie opvolger hebben voor de toekomst. Ik ben misschien geen ambitieuze sportamazone, maar ik beleef, samen met mijn meiden, wel dagelijks heel veel plezier met deze pony’s. En dat is waar het om draait, toch?!”, sluit ze af.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Fotografie By Wilma

Afbeelding
Afbeelding