Willemijn en Pino
Willemijn en Pino Foto: Ankie Weeber

Willemijn de Jong: “De samenwerking die je voelt is magisch”

Fun Grondwerk Recreatie Vrijheidsdressuur

Toen Willemijn de Jong drie jaar geleden voor het eerst oog in oog stond met Primeval Brown Sugar, was ze op slag verliefd. Ze kocht het Amerikaanse minipaard met het oog op het mennen en het aanleggen van een fijne basis voor haar dochters, maar nu zij te groot zijn geworden voor hem, kunnen ze naast het mennen ook hun ei kwijt in grondwerken. Daar lijkt ook Willemijns zevenjarige dochter veel talent voor te hebben. 

“Precies wat we zochten”

Toen Willemijn zo’n drie jaar geleden op zoek ging naar een Shetlander waar zij zelf mee kon mennen en haar dochters op konden leren rijden, werd ze op slag verliefd op een Amerikaans minipaard, Primeval Brown Sugar, oftewel Pino. “Ik plaatste een oproepje op Facebook en werd benaderd door Pino’s toenmalige eigenaren. Hij was eigenlijk niet te koop, maar ze wilden hem wel aan ons verkopen, zodat hij al wat rustiger van zijn pensioen kon genieten.”

“Pino deed vroeger namelijk mee aan marathons en is Nederlands kampioen geweest in het enkelspan, dubbelspan én vierspan. Ook reed de dochter van de voormalige eigenaren Bixie-lessen met hem. Hij was precies wat we zochten en toen we bij hem gingen kijken, waren we op slag verliefd”, vertelt ze. 

Boevig karakter

“Pino is nu 21 jaar oud, maar doordat hij op zijn zestiende pas geruind is, showt hij nog erg graag. Hij is slechts 96cm groot, maar oogt een stuk groter en is enorm stoer. Hij is voorwaarts, is niet moe te krijgen en is zelfs op deze leeftijd soms nog wat boevig. Tot er een hoefsmid, tandarts of veearts in de buurt komt, dan maakt hij dat hij weg komt”, lacht Willemijn. “Normaal houd ik niet zo van dit soort temperamentvolle paarden, maar omdat hij zo klein is kan ik er wel om lachen”, geeft ze toe. 


Foto: Privébezit

Op elkaar ingespeeld

Nu Willemijns beide dochters te groot zijn voor Pino, loopt hij enkel nog voor de sulky. “Mijn oudste dochter heeft eerst met hem gelest, maar hij bleek toch wat te sterk en ondeugend te zijn voor haar. Nu ook mijn jongste dochter te groot is geworden voor hem, doe ik alleen nog met hem mennen. We genieten van buitenritten, maken soms een gezellige dagtocht of oefenen mendurance. Daarnaast vinden we grondwerken heel erg leuk. We zijn goed op elkaar ingespeeld, waardoor Pino echt zijn ei kwijt kan.”

Magisch gevoel

Willemijn kreeg zo’n twintig jaar geleden les in grondwerk en volgt tot op de dag van vandaag de methoden van Monty Roberts en Emiel Voest. “Toen mijn jongste dochter van zeven mij hiermee bezig zag, wilde ze dit ook graag leren. Hoewel ze niet op Pino kan rijden, is ze wel heel graag met hem bezig. Ze heeft gevoel voor grondwerk en pakt het samen met Pino heel goed op.”


Foto: Privébezit

“Samen draven vindt ze het mooiste wat er is. Net zoals ik; de samenwerking en het vertrouwen dat je in vrijheid voelt is magisch. Pino’s enthousiaste en leergierige karakter zorgt ervoor dat we nu ook wat vrijheidsdressuur hebben opgepakt. We willen hem vooral een fijne oude dag bezorgen. Rust roest, dus we passen ons aan hem aan, maar hopen nog lang van hem te kunnen genieten”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding