Sandy en Kiana
Sandy en Kiana Foto: Privébezit

Sandy Caffin: “Ik heb paarden voor mijn plezier en ontspanning”

Fun Fokkerij Rassen Recreatie

Hoewel Sandy Caffin na het inslapen van haar paard Obelixsl twijfelde of ze nog een eigen paard wilde, werd ze op slag verliefd op een jonge Silverdappel Tinkermerrie. Ze besloot haar droom van het fokken van een eigen veulen in vervulling te laten gaan en is sinds vorig jaar dan ook de trotse eigenaresse van Jameson, oftewel James. 

Op slag verliefd 

Na jarenlang een Gronings x Gelders-kruising te hebben gehad, besloot Sandy daarna voor een nuchtere Tinker te gaan. “Mijn paard Obelix was in geen enkel opzicht makkelijk. Ik moest altijd op mijn hoede zijn en nadenken over wat ik aan het doen was; alles was spannend en eng. Rijden ging absoluut niet van een leien dakje, maar het was mijn paard en ik hield van hem zoals hij was. Hoewel ik jarenlang met veel liefde voor hem gezorgd heb, moest ik hem op veertienjarige leeftijd laten inslapen vanwege een peesblessure.”

“Toen ik rond diezelfde tijd op internet aan het scrollen was, zag ik een advertentie van een anderhalf jarige Tinkermerrie voorbij komen. Hoewel ik vanwege de moeilijkheid van Obelix twijfelde ik of ik nog wel een paard wilde. Maar ik was op slag verliefd op Kiana. Ik kon haar niet zomaar aan mij voorbij laten gaan”, vertelt ze. 

Droom 

Na een maand lang contact te hebben gehad met de toenmalige eigenaresse van de merrie, besloot Sandy haar over te nemen. “Door persoonlijke omstandigheden was zij genoodzaakt alle vier haar paarden te verkopen. Aangezien ik een enorme klik had met Kiana, heb ik haar een maand na het overlijden van obelix haar opgehaald. Ik heb haar op een paddock paradise gezet en heb haar op vierjarige leeftijd weer dichter bij huis gezet en haar laten insemineren. Ik had namelijk al langer de droom om ooit een eigen veulen te fokken.” 


Foto: Privébezit

Plezier en ontspanning 

Sandy koos voor de hengst Iona’s Nolan. “Ik heb bewust voor deze hengst gekozen, omdat ik hem heel goed bij Kiana vind passen. Daar is vorig jaar een geweldig veulen uit gekomen; Jameson. Rijden heeft voor mij nooit op één gestaan; ik heb paarden voor mijn plezier en ontspanning. Ik hoop Kiana uiteindelijk natuurlijk wel onder het zadel te beleren, maar ik wilde de kans om een eigen veulen te fokken toch even voor laten gaan”, lacht ze. 


Sandy, James en Tessa - Foto: Privébezit

Toekomst

Ook de nu bijna eenjarige James gaat een mooie toekomst tegemoet. “James was de eerste maanden echt een zorgenkindje, dus nu het eindelijk weer beter gaat met zijn gezondheid, hopen we dat dat ook zo blijft. Tessa, de voormalige bijrijdster van Obelix, en ik hebben we besloten James met z’n tweeën gaan doen. Tessa is een stuk ambitieuzer dan ik, dus wellicht brengt zij James in de toekomst ook eens uit op wedstrijd. We zien wel hoe het loopt.”

“Het lijkt mij in ieder geval leuk om hem eens mee te nemen naar de keuring, ook voor Iona’s Nolan, maar verder richt ik me op Kiana. Zij is echt mijn paardje, dus met haar zie ik vooral een toekomst vol buitenritten, grondwerk en veel plezier maken voor me”, sluit ze af.


Tessa en James - Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding