Nadine's dochter en Lizzy
Nadine's dochter en Lizzy Foto: Privébezit (in veiligheid genomen, personen niet meer zichtbaar door photoshop)

Nadine Oosterwold: “Ik denk niet dat ik ooit nog zo’n bijzonder paard ga vinden”

Fun Grondwerk Horsemanship Rassen Recreatie

Hoewel Nadine Oosterwold zeven jaar geleden op zoek was naar een beleerde Fries, kwam ze thuis met een onbeleerde Tinkermerrie. Ze heeft in de afgelopen jaren een bijzondere band kunnen opbouwen met de vosgekleurde Lizzy en hoopt een echt familiepaard van haar te kunnen maken. Haar eerste dochtertje lijkt het paardenvirus namelijk al flink te pakken te hebben.

Keuze snel gemaakt

Toen Nadine zeven jaar geleden besloot om net zoals haar moeder op zoek te gaan naar een Fries, besloot ze ook eens een kijkje te nemen bij een koffiebruine Tinkermerrie die ze voorbij zag komen. “Lizzy was destijds vijf jaar oud en nog onbeleerd, maar toen ik haar van een afstandje in het weiland zag staan, wist ik dat ik haar wilde kopen.”

“Ze heeft in Ierland een veulen gehad en was pas een maandje in Nederland, maar ze was zo lief dat de keuze al snel gemaakt was voor mij. Het is natuurlijk een gok om een onbeleerd paard te kopen, maar het heeft in mijn geval gelukkig goed uitgepakt”, lacht ze. 


Lizzy toen ze bij Nadine kwam - Foto: Stal Roseboom 

Zelf opgeleid

Nadine besloot door middel van grondwerk een goede band op te bouwen en de merrie daarna zelf te beleren. “Ik had nog nooit zelf een paard beleerd, maar gelukkig nam de Fries van mijn moeder Lizzy op sleeptouw in dat proces. Zo hebben we haar geleerd wat longeren inhoudt en heb ik uiteindelijk heel simpel een zadeltje kunnen opleggen.”

“Lizzy is gedurende het zadelmak maken altijd betrouwbaar geweest, maar liet wel duidelijk merken een sterk karakter te hebben. Na het beleren zijn we lessen gaan volgen en kwamen we tot de conclusie dat ze goed kan springen en dat ze buitenrijden geweldig vindt. Zo vinden we het heerlijk om samen met mijn moeder en haar paard van de natuur te genieten.”


Foto: Privébezit

Bijzonder paard

Hoewel de merrie eigenwijs kan zijn, heeft ze volgens Nadine wel een hart van goud. “Lizzy is heel erg op mij gericht en is erg beschermend over mijn dochtertje en mij. Ik wil het recreatief houden, want daar halen we veel plezier uit, maar hoop ook een echt familiepaard van haar te kunnen maken.”

“Mijn eerste dochtertje is gek op haar en nu ik in verwachting ben van een tweede kindje, hoop ik stiekem dat zij het paardenvirus ook gaat overnemen. Het is bijzonder om te zien hoe zachtaardig Lizzy richting mijn dochtertje is. Ik denk niet dat ik ooit nog zo’n paard ga vinden”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit / Stal Roseboom 

Afbeelding
Afbeelding