Veerle Negenkerken en Pepper Jax
Veerle Negenkerken en Pepper Jax Foto: Privébezit

Veerle Negenkerken: “Shetlanders zijn zeker niet minder waard dan een rijpaard of -pony”

Fun Grondwerk Horsemanship Opvallend Rassen Recreatie

Met jarenlange ervaring in het verzorgen van kleine pony’s was de keuze snel gemaakt voor Veerle Negenkerken; haar eerste eigen pony zou een Shetlander worden. Ze ging aan de slag met de nu zeventienjarige Pepper Jax en hoewel dat in het begin niet altijd van een leien dakje ging, heeft de combinatie nu haar weg gevonden in veelzijdige trainingen.

Goede match

“Ik heb altijd al iets gehad met kleine pony’s”, steekt Veerle van wal. “Toen ik drie jaar geleden in mijn examenjaar van het VWO zat, begon het te kriebelen om op zoek te gaan naar een eigen pony. Hoewel ik geen haast had, kwam Pepper al snel op mijn pad en was ik op slag verliefd op hem.”

“Wat ik zocht, was een pony waar ik veelzijdig mee aan de slag kon, maar ook sowieso mee kon mennen. Omdat het mijn eerste eigen pony zou worden en ik zeker wilde weten dat hij of zij het mennen ook leuk vindt, wilde ik er een die al beleerd was. Pepper voldeed aan vrijwel al mijn eisen, dus de keuze was al snel gemaakt!”


Foto: Bionda Bezemer

Veelzijdige pony’s

“Pepper is absoluut geen saaie en luie Shetlander. Hij is onwijs werkwillig en heeft het juist nodig om fanatiek aan de slag te gaan. Dankzij de eigenaresse van mijn vorige verzorgpony’s ben ik in aanraking gekomen met het mennen, wat ik stiekem nog leuker bleek te vinden dan rijden. Alleen was het met Pepper in het begin nog niet zo makkelijk om dat op te pakken.”

“Hij moest heel erg wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het eerste half jaar was er eigenlijk niet zo veel te beginnen met hem en hebben we vooral gewerkt aan het opbouwen van vertrouwen. We hebben alles met kleine stapjes uitgebouwd en zo steeds uitgeprobeerd wat het beste werkt voor ons.”

“Inmiddels doen Pepper en ik van alles. Eigenlijk alles behalve rijden”, lacht ze. “Mensen vragen zich vaak af wat je met zo’n kleine pony moet. Shetlanders worden gezien als gezelschapspony’s en grasmaaiers, maar ze zijn zo veel meer dan dat. Van grondwerk, vrijheidsdressuur, wandelen en sprongetjes maken aan de hand tot mennen; ze zijn ontzettend veelzijdig.”


Foto: Privébezit

Tegen eigen enthousiasme beschermen

Sinds een jaartje is de combinatie ook het bakwerk wat fanatieker aan het oppakken. “Voorheen maakten we vooral buitenritjes met de sulky, maar tegenwoordig vinden we het ook leuk om bezig te zijn met vaardigheid. Dressuur ligt ons niet zo, maar voor een leuk en uitdagend parcoursje draaien we onze handen niet om.”

“Er zijn heel veel mensen die dit over hun eigen paard of pony zeggen, maar ik denk dat Pepper ‘one of a kind’ is. Hij heeft een aantal bijzondere karaktertrekjes en onderscheid zich naar mijn mening echt van andere pony’s. Hij kan je een spiegel voorhouden, maar wil soms ook iets té graag. Voor mijn gevoel moet ik hem af en toe tegen zijn eigen enthousiasme beschermen. Anders loopt hij zichzelf voorbij.”

Vooroordelen 

Hoewel de combinatie een lange weg heeft afgelegd, hebben ze onlangs hun eerste vaardigheidswedstrijd gereden. “Het lijkt me leuk om daar mee door te gaan. Verder heb ik de doelen die ik met Pepper had eigenlijk al bereikt. Ik wilde een pony waar ik verschillende dingen mee kon doen, en die heb ik gevonden. Ik ben blij met waar we nu staan en hoop dat mensen hun vooroordelen over Shetlanders kunnen laten varen. Het zijn ongelooflijk leuke pony’s die zeker niet minder waard zijn dan een rijpaard of -pony”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding