Britte met Jip en Cato
Britte met Jip en Cato Foto: Privébezit

Britte van den Tooren: “Voor mij hoeft er geen rijpaard te komen, ik vermaak me wel met deze drie!”

Fun Grondwerk Rassen Recreatie

Aangezien Britte van den Tooren altijd al een voorliefde voor Shetlanders heeft gehad en liever een uur gaat wandelen dan rijden, was de keuze om voor haar zeventienjarige Welsh-merrie Angie twee Shetlander-maatjes te kopen al snel gemaakt. Britte is gek op de uitgesproken karakers van haar drie pony’s en spreekt niet anders dan lovend over ze.

Insulineresistentie

Al zes jaar lang is Britte de trotse eigenaresse van de zeventienjarige Welsh-merrie Angie. Maar de twee kennen elkaar al heel wat langer. “Ik heb haar eerst vier jaar lang verzorgd en daarna overgekocht als mijn eerste eigen pony. Omdat ze insulineresistent is en daardoor niet op het gras mag, besloot ik een maatje voor haar te zoeken. Toen is Jip op mijn pad gekomen.”

“Ik kocht hem eigenlijk als gezelschapspony, maar dat is niets voor hem, dus nu zijn we bezig met mennen. Aangezien ik voor Jip nog een klein maatje erbij wilde, heb ik Cato ook nog gekocht. Toen stonden er opeens drie pony’s”, lacht ze. 

Uitgesproken karakters

Britte heeft altijd al een liefde voor Shetlanders gehad. “Ik vind de karakters van Shetlanders echt geniaal. Aangezien ik zelf niet zo van het rijden ben en het veel leuker vind om te gaan wandelen of met grondwerk bezig te zijn, was de keuze om voor Shetlanders te gaan al snel gemaakt.”


Cato en Jip - Foto: Privébezit

“Alle drie de pony’s hebben uitgesproken karakters, maar zijn ook heel verschillend. Angie is echt een diva die het duidelijk laat merken als ze het ergens niet mee eens is. Desondanks is ze wel altijd zo lief om het dan toch te doen, al is het met een beetje tegenzin. Jip is de enige ruin van de drie en is een beetje het sukkeltje”, lacht ze. 

“Hij is zo onwijs braaf dat ik soms het eigenwijze van een Shetlander in hem mis. Hij heeft een hart van goud en is gek op springen en mennen, maar is ook wat eenkennig. Cato is de lompe boer van de drie. Ze weet wat ze wil en gaat daar ook voor. Zij kijkt echt nergens van op of om.”

“Voor mij hoeft er geen rijpaard te komen”

Aangezien Cato nog maar vier jaar oud is, heeft Britte momenteel enkel de achtjarige Jip voor de kar lopen. “Ik hoop Jip en Cato in de toekomst samen voor de kar te kunnen zetten, dat lijkt me ontzettend leuk. Plezier maken staat natuurlijk voorop, maar ik zou Jip in de toekomst ook wel eens op een dressuurwedstrijdje willen starten. Aan de langen lijnen kan hij namelijk al heel netjes lopen. Maar, alles op zijn tijd.”

“We doen gewoon wat we leuk vinden. Wat ik in ieder geval zeker weet, is dat er voor mij geen rijpaard meer hoeft te komen. Ik vermaak me wel met deze drie!”, sluit ze af. 


Britte en Angie - Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding