Lisa, Ønske en Oilily
Lisa, Ønske en Oilily Foto: Manon Spruyt Fotografie

Lisa van Dam: “Shetlanders zijn veel meer dan grasmaaiers of gezelschapspony’s”

Fun Grondwerk Horsemanship Rassen Vrijheidsdressuur

Toen Lisa van Dam in 2020 voor het eerst oog in oog stond met de toen slechts vijf dagen oude Oilily, was ze op slag verliefd. Haar liefde voor Shetlanders zette haar ertoe om de merrie te kopen en op zoek te gaan naar een maatje voor erbij. Shetlanders zijn immers veel meer dan grasmaaiers of gezelschapspony’s, vindt Lisa. 

Op slag verliefd

“Oilily heb ik sinds 2020”, begint Lisa haar verhaal. “Ze is gefokt door een vriendin van mij en werd geboren op een kinderboerderij hier in de buurt. Ik vroeg die vriendin uit interesse wat haar plannen waren met het veulen. Toen zij vertelde dat ze voor de verkoop was en vroeg of ik interesse had, kon ik natuurlijk al geen nee meer zeggen. Ik wilde altijd al Shetlanders hebben en was op slag verliefd op haar.”

Geen spijt

Die liefde voor Shetlanders heeft Lisa namelijk al heel lang. “Als jong meisje ging ik samen met een vriendinnetje op zoek naar verzorgpony’s, waarna we bij Shetlanders uitkwamen. Hoewel ze soms nog bekend staan als grasmaaiers en gezelschapspony’s, zijn ze voor mij veel meer dan dat.”

“Ik kan alleen maar heel hard lachen om hun uitgesproken karakters. Ik vond het stiekem wel wat spannend om zo’n jong paardje als Oilily onder mijn hoede te nemen, maar ik heb tot op de dag van vandaag geen spijt van mijn aankoop.“


Foto: Manon Spruyt Fotografie

Nichtjes 

Met de visie dat ieder paard een maatje nodig heeft ging Lisa op zoek naar een tweede Shetlander. “In eerste instantie kocht ik een ander paardje, maar die heb ik om verschillende redenen uiteindelijk naar een ander geweldig plekje gebracht. Gelukkig kwam Ønske vlak daarvoor op mijn pad.”

“Haar fokker stuurde mij een berichtje dat ze niet weg moest, maar voor een heel goed vijfsterrenhuisje wel te koop was. Ook met haar was het liefde op het eerste gezicht. Op de terugweg naar huis had ik eigenlijk al besloten dat ik haar graag mee naar huis wilde nemen. Heel toevallig is ze ook nog een nichtje van Oilily; ze hebben dezelfde opa. Je ziet zelfs wat overeenkomsten”, lacht ze. 


Foto: Manon Spruyt Fotografie

Liefde voor grondwerk

Nu Lisa Ønske sinds april ook bij zich heeft, is ze lekker aan de slag met haar twee pony’s. “Oilily is wat op zichzelf, maar komt op zijn tijd wel even bij je kijken. Ze is ontzettend werkwillig, hardwerkend en nieuwsgierig. Ook Ønske is heel nieuwsgierig, maar is daarnaast wel nog een tikkeltje onzeker. Gelukkig begint het vertrouwen tussen ons steeds meer te groeien. Af en toe krijg ik het idee dat ik al een beetje kan lezen en schrijven met haar”, vertelt ze. 

“Ik kwam er een aantal jaar geleden al achter dat ik grondwerk en vrijheidsdressuur stiekem veel leuker vind dan rijden. Daar zijn Shetlanders natuurlijk super geschikt voor. Ik heb de Praktijkopleiding tot trainer en instructeur gedaan bij Human and Horse Academy, dus het lijkt me leuk om beide pony’s op zo’n manier op te leiden dat ik anderen met behulp van de pony’s iets kan bijleren over bijvoorbeeld grondwerk en longeren. Daarnaast ben ik Ønske voor de sulky aan het beleren en is Oilily momenteel drachtig, dus ik ben super benieuwd hoe mijn eerste zelfgefokte veulen gaat worden!”, sluit ze enthousiast af.


Foto: Lisa van Dam Photography

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Manon Spruyt Fotografie / Lisa van Dam Photography

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding