Sem Diris en Speedy
Sem Diris en Speedy Foto: LCS Fotografie

Sem Diris: “Speedy en ik genieten van alles wat we samen mogen doen”

Fun Grondwerk Horsemanship Opvallend Recreatie Vrijheidsdressuur

Hoewel het plezier er nu gelukkig weer vanaf spat bij Sem Diris en haar zestienjarige NRPS-ruin Speedy (v. Ismar), heeft de combinatie een moeilijk jaar achter de rug. Waar de amazone bang was haar pony te verliezen, sleepte hij haar juist door de lastige momenten heen, waardoor hun band nu sterker is dan ooit. 

Op slag verliefd

Na jarenlang met veel plezier voor leasepony’s te hebben gezorgd, wist Sem haar ouders uiteindelijk te overtuigen om op zoek te gaan naar een eigen pony. Met een eisenlijstje op zak begon ze haar zoektocht in 2021. Die duurde alleen niet lang. 

“Heel toevallig had mijn zusje in die tijd een vriendinnetje die haar pony ging verkopen. Toen ik foto’s van Speedy zag, vond ik hem meteen heel erg leuk. En hoewel hij eigenlijk niet aan mijn eisen voldeed, bleef hij door mijn hoofd spoken. Toen ik hem eenmaal in het echt zag, wist ik het direct. Ik wilde voor hem gaan”, vertelt ze.


Foto: Jay Foolen

Alleskunners 

En daar heeft de amazone absoluut geen spijt van. “Ik had me geen betere pony kunnen wensen. Ik wilde een paardje waar ik veel lol mee kon maken en waarmee ik afwisselend aan de slag kon. Gelukkig vindt Speedy dat net zo leuk als ik. Van dressuur rijden, springen, grondwerk en vrijheidsdressuur tot op neckrope rijden; voor hem is niets te gek. Als ik een westernzadel had, hadden we zelfs dat nog gedaan”, lacht ze. 

“Ik was hem even kwijt”

Toch is het ook bij Sem en Speedy niet altijd van een leien dakje gegaan. Vorig jaar verloor de amazone haar ruin bijna aan een wond op zijn voet. “Na veel slapeloze nachten en een mislukte operatie stond ik voor de moeilijke keuze om hem in te laten slapen of hem toch nog een laatste kans te geven. Ik besloot voor het tweede te gaan.”

“Speedy heeft ervoor moeten vechten, maar na twee weken op de kliniek te hebben gestaan, mocht hij weer mee naar huis. Dat hij niet zichzelf was in die weken brak mijn hart. Ik was hem echt even kwijt. Gelukkig heeft hij niet alleen zichzelf, maar ook mij door die periode heen gesleept en is hij er goed bovenop gekomen.”

“Na vier maanden boxrust, wat voor hem een hele omschakeling was, zijn we nu weer rustig aan de slag. Hij is blij, springt vrolijk in rondte en geniet van de kleine dingen. Ik ben onwijs blij dat hij weer zichzelf is”, vertelt ze opgelucht. 


Foto: Indy Wijnands

Genieten 

Specifieke doelen heeft Sem niet voor ogen. “Ik ben alleen al heel erg dankbaar dat Speedy er nog is en dat het zo goed gaat met hem. We genieten van alles wat we kunnen en mogen doen. Hoewel het me gaaf lijkt om nog eens met hem te crossen, heb ik daar geen haast mee. Plezier maken en van elkaar genieten staat voor mij altijd voorop”, sluit ze af. 


Foto: Equiniquephotography

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Equiniquephotography / Indy Wijnands / Jay Foolen / LCS Fotografie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding