Stacey Vonk en Thor
Stacey Vonk en Thor Foto: Danielle Vink Fotografie

Stacey Vonk over haar bijzondere Thor: “Hij heeft vertrouwen in alles en iedereen”

Fun Grondwerk Horsemanship Jong paard starten Mindful Equestrian Opvallend Recreatie Vrijheidsdressuur

Het verhaal van Stacey Vonk en haar zevenjarige Thor is er eentje die je niet iedere dag voorbij zult horen komen. De amazone zag de ruin geboren worden, kocht hem elf maanden later over, leidde hem zelf op en maakte dankzij hem kennis met verschillende disciplines. 

En dat allemaal doordat Thor’s moeder, die is geboren en opgegroeid in de Franse bossen, zeven jaar geleden terechtkwam op de manege waar Stacey destijds werkte.

Op schoot geboren

“De moeder van Thor is geboren en opgegroeid in de Franse bossen, maar is uiteindelijk terechtgekomen op de manege waar ik in het verleden in de kantine werkte”, begint Stacey haar verhaal. “Al snel werd ze ronder, ronder en ronder en bleek ze drachtig. Zeven jaar geleden werd Thor, bij wijze van spreken, op mijn schoot geboren. Toen mijn leasepaard een aantal maanden later werd ingeslapen, besloot ik mij over de net afgespeende Thor te gaan ontfermen.”

Gok gewaagd

Toen Thor ongeveer elf maanden oud was en Stacey te horen kreeg dat hij misschien verkocht zou worden, greep ze haar kans. “Ik kwam helemaal overstuur thuis, maar wist eigenlijk ook niet wat ik met een hengstveulen, waarvan ik niet eens wist hoe groot hij zou worden, aan moest. Uiteindelijk heb ik besloten de gok gewoon te wagen en Thor te kopen. Hij had mij immers heel erg geholpen in het verwerken van het verlies van mijn leasepaard en was echt mijn maatje geworden.”


Foto: Privébezit

Vertrouwen in alles en iedereen

De amazone liet de ruin rustig opgroeien en heeft hem uiteindelijk met de hulp van fijne mensen om haar heen zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. “We begonnen met grondwerk en longeren en hebben zo langzaam naar het zadelmak maken toegewerkt. Gelukkig is Thor altijd al heel nuchter geweest en gaf hij mij alle vertrouwen om zelf op te stappen. Ik vond het ook maar gek om iemand op zijn rug te zetten die hij helemaal niet kent”, lacht ze. 

“Het beleren is heel goed en zonder problemen verlopen. Thor is onwijs leergierig en grijpt alle kansen om nieuwe dingen te ontdekken met beide handen aan. Doordat hij vanaf dag één tussen de mensen is geweest en nooit iets vervelends heeft meegemaakt, weet hij niet beter. Hij heeft vertrouwen in alles en iedereen.”


Foto: Danielle Vink Fotografie

Van alle markten thuis

Momenteel staat het rijden vanwege Stacey’s zwangerschap even op een lager pitje. Maar dat weerhoudt haar er niet van om lekker aan de slag te gaan met haar pony. “Grondwerk staat bij ons op nummer één en vormt voor alles de basis. Verder zijn we, normaal gesproken, bezig met vrijheidsdressuur, longeren, springen, de basis van de dressuur en vinden we het leuk om te wandelen of buiten te rijden.”

“Afwisseling is heel belangrijk voor Thor. Als het hem te langdradig of saai wordt, gaat hij gewoon stilstaan”, lacht ze. “Thor is onwijs betrouwbaar en veilig, dus hij zou de ideale kinderpony kunnen worden, mits die kleine dat leuk blijkt te vinden natuurlijk!” 


Foto: Danielle Vink Fotografie

Luister naar je paard

Na vorig jaar al een clinic te hebben gegeven op Equiday hoopt Stacey in de toekomst nog meer evenementen af te gaan. “En als het springen goed blijft gaan én Thor het leuk vindt, zou ik ook graag eens met hem willen crossen. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat Thor plezier heeft in wat we doen. Ik pas mij aan aan hem en heb ‘lol met je knol’ hoog in het vaandel staan.”

“Dankzij Thor heb ik mij in de loop der jaren steeds verder in welzijn en huisvesting verdiept. Momenteel staat hij op een Hit Actief-stal waar hij het onwijs naar zijn zin heeft. Hij zit goed in zijn vel en dat wil ik zo houden, mede door naar hem te luisteren dus!”, sluit ze af. 

Volg Stacey en Thor ook op Instagram: @thor.en.loki


Foto: Danielle Vink Fotografie

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Danielle Vink Fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding