Luna Vanhaelen en Furst
Luna Vanhaelen en Furst Foto: Lynn Haverhals fotografie

Luna Vanhaelen over haar bijzondere kudde: “Ik ben ervan overtuigd dat alle paarden met een reden op mijn pad zijn gekomen”

Welzijn Horsemanship Mindful Equestrian Opvallend Paddock Paradise Verzorging

In de afgelopen jaren heeft Luna van Haelen een prachtige Fjordenkudde weten samen te stellen; de elfjarige Abel, tweejarige Tara en eenjarige Unola vormen een hecht team. 

Hoewel het verlies van haar eerste eigen paard Furst Luna zwaar viel, probeert ze vooruit te blijven kijken. De amazone is ervan overtuigd dat Unola zijn plekje in de kudde heeft overgenomen en met die reden op haar pad is gekomen. 

Furst en Abel

Toen Luna Furst een aantal jaar geleden kocht, had ze helaas de pech dat hij na een aantal weken al last kreeg van kwaaltjes. “Ik had destijds geen budget voor een tweede paard, maar wilde Furst wel alles kunnen bieden wat ik in mijn mars had. Ik ben me gaan verdiepen in paardvriendelijke huisvesting en ben op Flanders Horse Expo in aanraking gekomen met de Fjord. Ik was direct weg van het ras.”

“Ik besloot een oproepje te plaatsen en kwam in contact met de eigenaresse van Abel, de oudste Fjord uit mijn huidige kudde. In 2019 heb ik zijn volledige zorg op mij genomen en is hij bij Furst komen te staan. Al snel werden ze allerbeste maatjes”, vertelt ze.

“Tara heeft onze harten gestolen”

Afgelopen jaar breidde Luna haar kudde uit met Tara en Unola, de twee Fjordenmerries. “Omdat de eigenaar van Abel hem technisch gezien nog steeds in eigendom heeft, leefde er bij mij altijd de angst dat hij opeens werd weggehaald bij Furst. En omdat Furst’s gezondheid vorig jaar steeds iets meer achteruit ging en ik al het gevoel kreeg dat dat wel eens zijn laatste jaar kon zijn, besloot ik op zoek te gaan naar een derde maatje voor erbij.”

“Ik wilde voorkomen dat één van de twee alleen achterbleef. Zo kwam Tara uiteindelijk op mijn pad. Zij gaf mij direct een goed gevoel. Mijn vriend en ik hadden beiden een heel goed gevoel bij haar en besloten haar te kopen. Ze heeft onze harten echt gestolen.”


Luna, haar vriend, Furst, Abel en Tara - Foto: Privébezit

Met een reden

Toen Luna’s droomveulen een tijdje later op haar pad kwam, kon ze de kans om haar te kopen niet aan zich voorbij laten gaan. “Ik heb altijd al gedroomd van een gulblakk Fjordenmerrie, dus toen ik de kans kreeg om Unola te kopen, greep ik die met beide handen aan.”

“Nóg een paard kopen stond helemaal niet op mijn planning, maar deze kans wilde ik niet aan mij voorbij laten gaan. Ik kreeg het gevoel dat Unola met een reden op mijn pad is gekomen en nu we een tijdje verder zijn, kan ik dat beamen. Zij is uiteindelijk degene geweest die het stokje heeft overgenomen van Furst.”

Moeilijke keuzes

“Ik ben altijd realistisch geweest; de dood hoort nu eenmaal bij het hebben van paarden. Toen ik het gevoel kreeg dat Furst steeds verder achteruit ging, heb ik het daar met verschillende mensen over gehad. Wanneer is het goed geweest? Wanneer weet je zeker dat je alles geprobeerd hebt? En wanneer maak je de keuze om je paard te laten inslapen? Dit maakte veel los bij mensen.”

“Ze kregen het idee dat ik Unola alvast als ‘vervanging’ kocht voor Furst, die er toen nog steeds was. Dat heeft mij veel gedaan. Natuurlijk wílde ik Furst niet laten inslapen. Maar ik vind het wel belangrijk om eerlijk te zijn naar mijn paarden.”

“Uiteindelijk heb ik de keuze niet hoeven maken. Furst heeft een maandje nadat Unola bij ons kwam zelf de keuze gemaakt om te gaan. Hoewel mij dat in het begin een slecht gevoel gaf, omdat ik de meningen van anderen geloofde, heb ik nu vrede met hoe het gegaan is.”

“Ze nam de rol van Furst over”

“Ik heb heel veel steun gehaald uit een fotoreading, waarbij mij verteld werd dat het is gelopen zoals het hoorde en dat Unola inderdaad met een reden op mijn pad is gekomen. In die ene maand waarin Furst en Unola samen hebben gestaan, leek er een enorme last van Furst zijn schouders te vallen. Ik geloof dat Furst op dat moment voldoende rust voelde om zelf de keuze te maken om te gaan. Unola trok na zijn dood steeds meer met Abel op en heeft stapje voor stapje de rol van Furst overgenomen. Hoewel Abel het in het begin heel moeilijk had met het overlijden van Furst, heeft hij daar veel steun uit kunnen halen.”

Paddock paradise

In de loop der jaren heeft Luna een prachtig plekje gecreëerd voor haar geliefde kudde. “We hebben in 2022 een paddock paradise aangelegd, waarbij onze paarden de kans krijgen om echt paard te zijn. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben mij er steeds meer in gaan verdiepen, heb een e-book geschreven over paardvriendelijke huisvesting en ben tot op de dag van vandaag nog steeds bezig met het finetunen van ons eigen plekje.”

“Dit type huisvesting heeft Furst in zijn laatste jaar heel veel gebracht. Hij werd steeds meer ‘gewoon’ paard. Van samen met de rest slapen en kroelen tot lekker rondscharrelen; hij voelde zich hier echt op zijn plek. En dat geldt voor de anderen natuurlijk ook. Ik vind het belangrijk dat Tara en Unola op een natuurlijke en vrije manier opgroeien.”


Foto: Privébezit

“Hij zal altijd deel uitmaken van de kudde”

Hoewel Luna het dressuurmatige werk wat meer wil gaan oppakken met Abel, staat genieten voorop. “Ik heb mij voorgenomen om dit jaar meer te gaan rijden en te genieten van alle kleine dingen. Ik hoop Abel dit jaar écht over te kopen, zodat ik zeker weet dat hij voor de rest van zijn leven een deel uit mag maken van mijn kudde. Tara en Unola krijgen voorlopig gewoon nog de tijd om lekker op te groeien.”

“Ze hebben alle drie een heel ander karakter, maar hebben wel echt hun plekje gevonden hier. Nu ik overal op terugkijk, ben ik ervan overtuigd dat alle paarden met een reden op mijn pad zijn gekomen en heb ik absoluut geen spijt van hoe het gelopen is. Natuurlijk mis ik Furst heel erg, maar ik weet zeker dat hij nog deel uitmaakt van onze kudde. Dat zal altijd zo blijven”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Lynn Haverhals fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding