Michelle Hovius met Ulgard en Jevi
Michelle Hovius met Ulgard en Jevi Foto: Alina Nieman photography

Michelle Hovius: “Blijf luisteren naar je paard, die vertelt je hoe het zit”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Mindful Equestrian Rassen Recreatie Vrijheidsdressuur Werken aan de hand

“Blijf luisteren naar je paard, die vertelt je hoe het zit.” Dat is een van de wijze lessen die Michelle Hovius de afgelopen jaren heeft opgedaan. Met haar eerste paard Jevi legde ze een weg vol pieken en dalen af om een fijne vertrouwensband op te bouwen. De kennis die ze toen heeft opgedaan, zet ze nu in op Ulgard; de grijze Fjord waar ze altijd al van droomde.

Droom 

Toen Michelle een aantal jaar geleden op zoek ging naar haar eerste eigen paard, wilde ze het liefst een grijze Fjord. “Maar grijze Fjorden waren destijds nog ontzettend moeilijk te vinden. Gelukkig werd ik al snel verliefd op een geweldige Haflingerkruising, Jevi”, vertelt ze. 

De droom van een grijze Fjord bleef echter. “Toen ik in 2018 de foto’s van Ulgard, een toen nog jong hengstveulen, voorbij zag komen, was ik op slag verliefd. Ik besloot bij hem langs te gaan en hem als zes maanden oud veulen mee naar huis te nemen. Doordat Jevi een moeilijk verleden had, heeft hij mij veel bijgebracht over paarden én mezelf. Zonder mijn jaren met hem had ik het waarschijnlijk niet aangedurfd om met een veulen aan de slag te gaan.”


Foto: Privébezit

Spelenderwijs leren

Uiteindelijk besloot Michelle de ruin spelenderwijs al het een en ander bij te brengen. “Ik besloot hem niet naar een opfok te brengen, maar op een stal te zetten waar hij 24/7 buiten stond en ik al iets meer met hem aan de slag kon. Op de dagen waarop ik met Jevi aan de slag ging, nam ik Ulgard mee om rond te scharrelen en mee te kijken. Voor mijn gevoel heeft dat later echt zijn vruchten afgeworpen, want tijdens het beleren toonde hij zelf al veel initiatief.”

“Ulgard is open, leergierig, werkwillig en gaat graag op onderzoek uit. Op hem kun je echt bouwen. De keerzijde van zijn enthousiasme is dat hij soms iets té veel aanbiedt. Daar beginnen we samen steeds beter onze balans in te vinden.”


Foto: Chris Janmaat

Bewustzijn 

Hoewel de ruin op zijn derde zadelmak is gemaakt, heeft Michelle hem daarna nog ruim de kans gegeven om zich te ontwikkelen. “Ik wil Ulgard nu pas wat fanatieker gaan oppakken onder het zadel. Voorheen hebben we ons voornamelijk op grondwerk en vrijheidsdressuur gericht, omdat ik dat als mooie basis zie. De kennis die ik jaren geleden dankzij Jevi heb opgedaan, heb ik ook kunnen inzetten op Ulgard.”

“Ik heb in die tijd veel cursussen en webinars gevolgd op het gebied van mindset en heb dat uiteindelijk doorvertaald naar hoe ik met Ulgard, en voorheen met Jevi, werk. Voor mij staat bewustzijn voorop. Met mijn online cursus Mind en Paard wil ik meer eerlijkheid creëren in de paardensport; eerlijkheid naar je paard én naar jezelf. Als jij je bewust bent van jezelf en open staat voor wat je paard duidelijk probeert te maken, kan dat de band met je paard enorm versterken.”


Foto: Esmefotografie

“Blijf luisteren”

Voor de toekomst hoopt de amazone vooral veelzijdig aan de slag te gaan met haar bijzondere grijze Fjord. “Ik wil hem dressuurmatig wat fanatieker gaan trainen, maar vind het ook belangrijk om afwisseling te bieden. Zo lijkt het me leuk om een strandrit te maken, een cross te rijden, te springen en te genieten van buitenritjes. Plezier maken staat in ieder geval voorop. Blijf luisteren naar je paard, die vertelt je wel hoe het zit”, sluit ze af. 

Volg Michelle en Ulgard ook op Instagram: @honestlymell

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit / Esmefotografie / Chris Janmaat/ Alina Nieman photography

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding