Ashana Ramabaja en Flora
Ashana Ramabaja en Flora Foto: Artistics Fotografie

Ashana Ramabaja: “De weg die Flora en ik tot nu toe hebben afgelegd was een groot leerproces”

Fun Recreatie Horsemanship

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Ashana Ramabaja en haar elfjarige Schwarzwälder Fuchs-merrie Flora. De combinatie heeft zich de afgelopen jaren gericht op het aanleggen van een vertrouwensband en heeft daarin goed leren communiceren; een leerzame ervaring, voor zowel amazone als paard. 

Bijzonder telefoontje

Na jarenlang bijrijdpaarden te hebben gehad besloot Ashana zo’n drie jaar geleden op zoek te gaan naar haar eerste eigen paard. Waar ze in eerste instantie graag een Haflinger wilde, kwam ze uiteindelijk bij de Schwarzwälder Fuchs uit. “Ik nam contact op met de Schwarzwälder Fuchs Stoeterij Nederland, omdat ik graag eens rustig kennis wilde gaan maken met het ras.”

“Toen ik daar aankwam in Azewijn, werd ik op slag verliefd op Flora. Ze was destijds hoogdrachtig en leek wel een bowlingbal op pootjes, maar ik voelde direct een klik. Hoewel ze eigenlijk niet te koop stond, gingen ze kijken wat ze voor mij konden doen. Een maand later kreeg ik ’s avonds een belletje dat ze voor mij was.”

“Wat ik tot op de dag van vandaag enorm bijzonder vind, is dat de toenmalige eigenaresse, Marja, de dag erna onverwachts overleed. Als ik toen op die avond dat telefoontje niet had gekregen, had ik Flora nu niet gehad”, vertelt ze. 

“Ik wilde voor haar gaan”

Een aantal maanden later, toen Flora geen veulen meer aan de voet had, mocht ze met Ashana mee naar huis. “De klik die ik vanaf dag één met Flora heb, dat is echt zo’n gevoelsdingetje. Ik kan mijn vinger er nog steeds niet op leggen. Ik kon geen proefrit maken omdat ze drachtig was en mij werd al verteld dat ze qua karakter niet echt gemakkelijk is, maar daar maakte ik mij helemaal niet druk om. Ik wilde hoe dan ook voor haar gaan.” 

Desondanks heeft Ashana die waarschuwingen over Flora’s karakter ietwat onderschat. “Ze heeft inderdaad een hele sterke eigen mening en laat het ook zeker merken als ze het ergens niet mee eens is. Daar hebben ze niet over gelogen”, lacht ze. 

Communicatie 

“Hoewel ik nooit de ambitie heb gehad om de wedstrijdsport in te gaan, vind ik het wel leuk om dressuurmatig te trainen. Maar aangezien Flora duidelijk aangeeft buitenrijden véél leuker te vinden, richten we ons voornamelijk daarop. Door haar heb ik mijn hele kijk op het houden van paarden moeten veranderen.”

“Zij heeft mij geleerd dat ‘one size fits all’ absoluut niet van toepassing is. Het is juist heel belangrijk om ieder paard als individu te beschouwen en te kijken naar wat hij of zij nodig heeft. Ik heb me daardoor best lang weer als een beginner gevoeld, maar met ieder nieuw paard moet je daar natuurlijk altijd even je weg in vinden. Zo heeft Flora mij bijvoorbeeld veel bijgeleerd over de waarde van grondwerk. ‘Opstappen en wegrijden’ is niet zo vanzelfsprekend als vaak wordt gedacht.”

“Ik ben er in de afgelopen jaren achter gekomen dat Flora baat heeft bij een stabiele kudde, voldoende beweging met veel variatie in het werk en dat er echt wordt gekeken waar zij op het moment behoefte aan heeft. Ze uit heel goed wat wel en niet werkt voor haar. Hoewel ik het soms lastig vind dat ze zo duidelijk is, ben ik ook heel blij dat ze dit doet. Hierdoor kan ik er op de juiste manier op inspelen.”


Foto: Privébezit

Doelen stellen

Ashana ziet het hebben van een eigen paard echt als een leerproces. “Zo hebben Flora en ik een tijdje niet in de bak gereden, omdat ik soms moeite heb met het loslaten van mijn verwachtingen. Zodra Flora merkt dat er druk of een bepaalde verwachting achter zit, blokkeert ze. Het grappige is dat we eigenlijk best veel op elkaar lijken. Ze spiegelt mij gewoon”, lacht ze. 

“Inmiddels is mijn vriend begonnen met haar weer in de bak te rijden en dat gaat goed. Hij is een beginner, waardoor er weinig prestatiedruk is voor Flora. Ze houdt ook rekening met hem, daarin herken je echt die zachte kant van haar. Ik wil haar uiteindelijk zelf ook weer in de bak oppakken op een manier waarop zij er ook plezier uit haalt.”

“Nu ik geleerd heb dat het stellen van doelen niet zo goed werkt voor ons, probeer ik het per dag te bekijken. We rijden graag buiten en leren iedere dag weer nieuwe dingen bij. Het is voor ons beiden een groot leerproces. Ik denk dat Flora het erg leuk gaat vinden om meer met vrijheidsdressuur aan de slag te gaan en ik hoop dit jaar ook voor het eerst samen met haar op buitenrit te kunnen gaan, zonder een andere combinatie erbij. Het zijn kleine doelen, maar wel leuke dingen om naar uit te kijken. Uiteindelijk vind ik het hebben van plezier en gewoon genieten samen het belangrijkste”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Artistics Fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding