Amy van Dijk en Winnetou
Amy van Dijk en Winnetou Foto: Yorinde Fotografie

Amy van Dijk: “Dankzij Winnetou heb ik ‘lol met je knol’ ontdekt”

Fun Bit(loos) Dressuur Grondwerk Recreatie Vrijheidsdressuur

Na een lastige periode, waarin Amy van Dijk bang was om haar vijftienjarige Tinker x Criollo-ruin Winnetou kwijt te raken, lijkt de combinatie nu gelukkig weer een stijgende lijn te pakken te hebben. Dankzij Winnetou maakte de amazone kennis met een paardvriendelijkere manier van trainen en management; iets wat haar veel gebracht heeft. 

Keuze snel gemaakt

Na de nu vijftienjarige Winnetou een jaar lang te hebben verzorgd, kreeg Amy in 2021 de kans om de ruin over te nemen van zijn vorige eigenaresse. “Ik kon me natuurlijk geen wereld zonder hem meer voorstellen, dus de keuze was snel gemaakt”, steekt ze lachend van wal. 

“Toen ik iets meer dan drie jaar geleden bij Winnetou terechtkwam, maakte ik opeens kennis met een hele andere kant van de paardensport. Hij stond 24/7 buiten, werd bitloos bereden en werd op een hele andere manier behandeld dan waar ik bekend mee was. Dankzij hem heb ik ‘lol met je knol’ ontdekt.”

Liever moe dan lui!

Grondwerk, vrijheidsdressuur, buitenrijden en dressuur rijden; dat is waar de combinatie zich momenteel mee bezig houdt. “Al moet ik eerlijk zeggen dat dressuur rijden niet helemaal ons ding is. We zijn veel liever buiten bezig. Winnetou lijkt qua uiterlijk misschien liever lui dan moe, maar niets is minder waar. Het is een ontzettend werkwillig en leergierig paardje dat altijd graag aan de slag wil. Hij heeft een sterke eigen mening, maar is daarmee wel heel eerlijk. Hij houdt je echt een spiegel voor.”

Plezier voorop

Na een lastige periode, waarin de ruin astma ontwikkelde, heeft de combinatie nu weer een stijgende lijn te pakken. “Een jaar geleden was ik nog ontzettend bang om hem kwijt te raken. Gelukkig waren zijn klachten vrij gemakkelijk te verhelpen met wat wijzigingen in het management.”

“Dat we onlangs mijn droom van op het strand rijden hebben kunnen verwezenlijken was heel bijzonder na zo’n vervelende periode. Het volgende wat op mijn lijstje staat is samen op vakantie gaan! Plezier maken staat voorop. Dat is het allerbelangrijkste voor ons”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Yorinde Fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding