Marlot Wittekoek en Darcy
Marlot Wittekoek en Darcy Foto: Privébezit

Marlot Wittekoek: “Dankzij Darcy heb ik een hele nieuwe wereld ontdekt”

Fun Bit(loos) Grondwerk Rassen Recreatie Vrijheidsdressuur

Nadat Marlot Wittekoek door een val van een paard haar rug brak, was ze wel even klaar met de paardensport. Tenminste, dat dacht ze. Uiteindelijk wist haar man haar toch te overtuigen om de twaalfjarige Darcy een kans te geven. Dankzij deze Tinker-merrie heeft Marlot een hele nieuwe wereld ontdekt binnen de paardensport.

“Ik was niet overtuigd”

Hoewel de amazone na het breken van haar rug zweerde om nooit meer op een paard te stappen, besloot ze na haar herstel uiteindelijk toch plaats te nemen in het zadel van de brave Tinker van een stalgenoot. “Daar is ook meteen mijn liefde voor Tinkers ontstaan”, steekt ze van wal. 

“Toen ik besloot om op zoek te gaan naar een eigen Tinker, kwam ik Darcy tegen. Ik durfde direct alles op haar, van stappen tot draven en galopperen. Toch was ik zelf nog niet helemaal overtuigd. Het was mijn man die mij ervan verzekerde dat dít mijn paard was.”

“Hij zag een connectie tussen ons die ik op dat moment zelf nog niet voelde door de angst die ik aan mijn ongeluk heb overgehouden. Maar als ik er nu op terugkijk, ben ik enorm blij dat ik voor haar ben gegaan.”


Foto: Privébezit 

Nieuwe wereld ontdekt

Marlot kocht de merrie met het oog op de recreatie. “’Lol met je knol’ is wat bij mij voorop staat. Gelukkig houdt Darcy ook enorm van afwisseling en veelzijdigheid. Ze heeft een sterke eigen wil, maar staat wel open voor alle nieuwe dingen die we samen proberen. Van buitenrijden, Working Equitation, crossen en boogschieten tot samen sleeën als er sneeuw ligt; voor haar is niets te gek. We doen het zelfs allemaal bitloos.”

“Ik heb me voorheen altijd op de dressuur- en springsport gefocust, maar dankzij Darcy heb ik een hele nieuwe wereld ontdekt. Het mooie aan onze samenwerking is dat het echt een wisselwerking is. Als ik iets aan Darcy vraag, maar zelf bijvoorbeeld niet de juiste hulpen geef of niet goed zit, dan geeft ze dat aan. Ze is ontzettend eerlijk.”


Foto: Privébezit 

“Stoere pony”

Hoewel haar rugproblemen en astma het haar niet makkelijk maken, droomt Marlot ervan om ooit een oefencross te rijden. “Ik denk dat dat voor Darcy geen probleem is, dus de rest moet vanuit mij komen. Ik wil er echter geen druk achter zetten.”

“Alles wat lukt is een cadeautje. Alles wat niet lukt, lukt niet. Ik vind het belangrijk dat alles eerlijk gebeurt en dat Darcy er zelf ook plezier in heeft. We zien wel waar het schip strandt. Tot nu toe vind ik haar in ieder geval een hele stoere pony”, sluit ze lachend af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding