Lieke van Steijn en Tommy
Lieke van Steijn en Tommy Foto: Anne Roos Photography

Linda en Lieke van Steijn: “Bij ons krijgen de paarden de keuze”

Welzijn Dressuur Grondwerk Horsemanship Mindful Equestrian Opvallend Recreatie Verzorging

De passie voor paarden stroomt door de aderen van Lieke van Steijn. De amazone maakte dankzij haar moeder Linda op jonge leeftijd al kennis met de paardensport en wist daar in de loop der jaren haar eigen draai aan te geven. Zo heeft ze aanpassingsvermogen, geduld, wederzijds respect en keuzevrijheid hoog in het vaandel staan. 

Topfit

Als jonge amazone was Linda al niet vies van een uitdaging. Ze zocht altijd naar nieuwe manieren om paarden beter te begrijpen en gaf niet op als het even tegenzat. Dit doorzettingsvermogen heeft Lieke dan ook van jongs af aan meegekregen en voert een rode draad in haar trainingen. De bijna 27-jarige Fjordenruin Tommy spendeert al zeven jaar bij Linda en Lieke. 

“En hij is nog topfit”, steekt Lieke enthousiast van wal. “Hij is destijds bij ons gekomen, omdat ik een paard zocht waarmee ik lekker op buitenrit kon. Pas toen ik twee maanden later ontdekte dat hij ontzettend veelzijdig en werkwillig is, zijn we wat fanatieker aan de slag gegaan. Inmiddels doen we alles samen; van dressuur rijden en springen tot buitenrijden.”


Foto: BA Fotografie

Overstag gegaan

Moeder en dochter hebben de negenjarige Belgische Warmbloed-ruin Guus inmiddels ook al bijna een jaar in hun bezit. “Guus heeft voorheen op een manege gestaan, maar was daar eigenlijk niet geschikt voor. Hij trok zich los, staakte en gaf duidelijk aan daar niet op zijn plek te zijn.”

“Aangezien wij in het verleden al vaker paarden van daar hebben opgevangen, vroegen ze of we ook met Guus aan de slag wilden. In eerste instantie was ik daar vanwege zijn ‘moeilijke’ karakter niet zo enthousiast over, maar uiteindelijk zijn we toch overstag gegaan.”

Goed gedrag bewust belonen

De eerste week was pittig, maar daarna sloeg het karakter van de bonte ruin al snel om. “Wij zijn heel erg van het afspraken maken”, gaat Linda verder. “Hij had duidelijkheid en rust nodig, dus dat hebben we hem gegeven. Wij vinden het belangrijk om te kijken naar wat een paard nodig heeft, niet naar wat wíj willen.” 

Met deze visie, die ze van jongs af aan heeft meegekregen, ging Lieke met hem aan de slag. “Grondwerk heeft een grote rol gespeeld in zijn training; daar bloeide hij echt van op. De clickertraining bracht hem duidelijkheid en zorgde ervoor dat hij alles razendsnel oppakte. Zo zijn we nu zelfs bezig met oefeningen als de piaffe en Spaanse draf. Wij zijn niet van het straffen, maar wel van het bewust belonen van goed gedrag. Dat heeft Guus’ gedrag echt doen omslaan, op een positieve manier.”


Foto: BA Fotografie

Goed team

“Wat ik zo knap vind aan Lieke’s werkwijze, is haar aanpassingsvermogen. Ze benaderd ieder paard met respect, niet met gezag. Ze wil een team vormen, in plaats van een leider te zijn. Hiermee krijgt ze de moeilijkste paarden rustig en weet ze altijd een middenweg te vinden waarin wederzijds respect voorop staat”, vertelt Linda lovend over haar dochter. 

De twee vullen elkaar perfect aan. “Waar mijn moeder zich voornamelijk op het management richt, richt ik me voornamelijk op de trainingen. We proberen al die verschillende aspecten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, zodat we voor ieder individueel paard een zo fijn mogelijke situatie kunnen creëren. We hebben dezelfde visie over het houden en trainen van paarden, waardoor we de paarden duidelijkheid en rust kunnen geven.”

Kennis delen

Deze visie probeert Lieke ook zo veel mogelijk te delen op haar Instagrampagina: @myperfectpowns. “Ik was vroeger al betrokken bij de lessen die mijn moeder aan jonge kinderen gaf en heb daarna jarenlang lesgegeven op een manege. Daarin merkte ik dat veel ruiters en amazones belangrijke kennis missen. Aangezien Social Media het delen van kennis ontzettend toegankelijk maakt, besloot ik daar mijn voordeel uit te halen.”

“Ik heb de kans om mensen iets bij te brengen en krijg daar zelf weer nieuwe informatie en inzichten voor terug. Ik word enorm blij van het feit dat mensen zich steeds meer openstellen voor de visies van anderen en ben van mening dat je van iedereen wel iets kunt leren. Zo ben ik mij de afgelopen tijd steeds meer gaan verdiepen in verrijking.”


Foto: BA Fotografie

“Bij ons krijgen ze de keuze”

Eén ding moge duidelijk zijn; plezier voor mens en paard staat voorop. “Rijden staat bij ons niet op nummer één. Plezier maken, elkaar respecteren, een goede band opbouwen en een benadering zoeken die bij het paard past wel. Als je op deze manier met paarden omgaat, krijg je daar veel voor terug.”

“Met Tommy is het voornamelijk mijn doel om hem zo lang mogelijk fit, gezond en blij te houden. Het lijkt me gaaf om met Guus ooit een show te geven, maar dan moet hij daar natuurlijk wel voor open staan en klaar voor zijn. Bij ons krijgen de paarden de keuze”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Anne Roos Photography / BA Fotografie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding