Afbeelding
Foto: Gijsje van Raalte

Sophie Bijsterbosch: “Plezier voor ruiter én paard, dat is het belangrijkste in onze sport”

Fun Dressuur Horsemanship Opvallend Rassen Recreatie

Dat Sophie Bijsterbosch plezier maken hoog in het vaandel heeft staan wordt al snel duidelijk als je haar bezig ziet met haar twintigjarige Amber en vijfjarige Nando. De amazone is gek op afwisseling en ziet iedere discipline als een mooie uitdaging. 

Hoewel Amber al de mooie leeftijd van 20 jaar bereikt heeft, is de Fjordenruin nog topfit. Hij vliegt met zijn oortjes naar voren over de hindernissen en doet niet onder voor zijn concurrentie; iets wat Sophie uiteindelijk ook met haar jonge Nando hoopt te bereiken.

“We lieten ons niet tegenhouden”

Sophie en de twintigjarige Amber vormen inmiddels al tien jaar een hechte combinatie. Zijn oude eigenaar redde de ruin van de slacht en besloot hem een kans te geven. Niet veel later kwam Sophie in beeld. “Toen ik voor het eerst bij Amber kwam, was ik direct verliefd. Ik heb hem in de loop der jaren weten om te toveren tot een echte sportpony die veel plezier uit onze afwisselende trainingen haalt.”

“Van buitenrijden, dressuur rijden, springen en crossen tot mennen; voor Amber is niets te gek. Dit soort uitdagingen aangaan met een lompe Fjord was niet altijd even makkelijk, maar wij lieten ons niet tegenhouden en genieten ultiem van elkaar.”


Sophie en Amber toen ze net een combinatie vormden - Foto: Jantiene Schuilenburg 

Veelzijdig 

‘Lol met je knol’ staat voorop bij Sophie. “Ik heb geen echte sportambities, maar vind het wel heel leuk om hier en daar een wedstrijdje mee te pakken. Ik zie het meer als een dagje uit. Amber en ik zijn L1 startgerechtigd, doen oefenspringen en -crossen op 60/70cm en in het mennen hebben we een onderling vaardigheidswedstrijdje gereden. Ik ga niet op wedstrijd om te winnen, maar wel om ons verder te ontwikkelen. Ik had nooit durven dromen om mee te rijden in de BB-cross in Renswoude. Ik vind het heel tof dat Amber zo voor mij door het vuur gaat. Je ziet hoe veel plezier hij erin heeft.”


Sophie en Amber - Foto: Marja Koole 

Stokje overnemen

Met Nando, haar vijfjarige ruin, vormt Sophie inmiddels al een jaartje een combinatie. Al was de omschakeling van een vertrouwd paard naar een jong paard in het begin even een struikelblok voor haar. “Ik ben heel erg blij dat Nando een jaar geleden op mijn pad is gekomen. Hoewel Amber nog topfit is, is hij simpelweg niet meer de jongste. Ik vind het daarom mooi dat Nando uiteindelijk het stokje kan gaan overnemen van hem.”

“Nando is een stuk pittiger dan Amber, waardoor het nog niet altijd zonder slag of stoot gaat. We moeten nog even onze weg vinden in de communicatie. Gelukkig pakt hij alles goed op en lijkt hij veel plezier te halen uit het afwisselende werk. Hij toont meer dan genoeg potentie en ontwikkelt zich onwijs goed, dus ik ben benieuwd hoe hij het uiteindelijk in de wat hogere sport gaat doen.”

“Qua disciplines is ook voor hem niets te gek. We zullen hier en daar wel wat bekijks krijgen als we de wedstrijden wat fanatieker gaan oppakken, maar dat maakt ons niet uit. Zolang wij er plezier in hebben, gaan we lekker door.”


Sophie en Nando - Foto: Marscha Kraanen - van Ommen

Plezier voorop

“Ik ben dankbaar dat deze paarden op mijn pad zijn gekomen en had eigenlijk niet anders gewild. Niet alleen ik, maar ook zij vinden het leuk om aan de slag te gaan. Wat dat betreft vullen we elkaar perfect aan. Ze vliegen met hun oortjes naar voren de hindernissen over en toveren daarmee een lach op mijn gezicht. Dat is het belangrijkste, toch? Plezier voor ruiter én paard!”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Jantiene Schuilenburg  

Afbeelding
Afbeelding
Dressuurwedstrijd.Nando.Rijnruiters. indoor.1e wedstrijd