Afbeelding
Foto: Nadine de Jong Fotografie

Floor Bremer: “Enzo is in alle opzichten mijn droompaard”

Welzijn Dressuur Horsemanship Rassen Recreatie Verzorging

Dat het hebben van een gezond paard niet altijd vanzelfsprekend is is iets waar Floor Bremer maar al te goed over kan meepraten. Negen jaar geleden kocht ze de toen nog maar zes maanden oude PRE-ruin Enzo, die in alle opzichten haar droompaard bleek te zijn. Helaas kwamen hun afwisselende trainingen tot een abrupt einde toen de ruin last kreeg van kwaaltjes. 

Op slag verliefd

De inmiddels tienjarige Enzo is al vrijwel zijn hele leven bij Floor. De amazone kocht hem toen hij slechts zes maanden oud was en leidde hem zelf op. “Ik had altijd al de droom om een Spaans paard te kopen, maar omdat ik destijds ook een KWPN’er had, moest ik een tweede paard zelf betalen van mijn ouders.”

“Logischerwijs kwam ik vanwege mijn budget uit bij de jongere paarden. Toen ik Enzo’s advertentie voorbij zag komen, was ik op slag verliefd. Ik kreeg zo sterk het gevoel dat hij bij mij hoorde dat ik hem min of meer vanaf de foto gekocht heb”, vertelt ze.

Welzijn 

En dat bleek een goede keuze te zijn. Floor spreekt niet anders dan lovend over hem en noemt hem in alle opzichten haar droompaard. “Achteraf gezien is het heel speciaal dat hij op mijn pad is gekomen. Ik heb nooit de ambitie gehad om de sport in te gaan en wilde vooral veel plezier beleven samen.”

“Naarmate ik ouder werd, werd ik mij steeds bewuster van paardenwelzijn. Enzo en ik zijn eerst aan de slag gegaan met grondwerk en academische rijkunst. Daar hebben we veel aan gehad; rond zijn vierde heb ik dat allemaal kunnen doorvertalen naar trainen onder het zadel. Hij heeft in dat hele proces geen stap verkeerd gezet. Het voelde heel natuurlijk aan en doordat ik geen verwachtingen had, verliep het heel voorspoedig.”


Foto: Laura Dijkslag Fotografie

“Genieten van alle momenten”

“Vanaf dag één voelde alles heel veilig en vertrouwd aan met Enzo. Van buitenrijden, springen, crossen, Working Equitation en dressuur; niets was te gek voor hem. Helaas is dat veel te vroeg gestopt. Drie à vier jaar geleden begon hij plotseling rare bewegingen te maken met zijn mond en veel te hoesten. Ik had heel sterk het gevoel dat er iets goed mis was, dus ik heb alles laten onderzoeken.”

“Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat zijn SI-gewricht scheef staat. De type behandelingen die mogelijk waren, voelden voor mij als tijdelijke oplossingen die de symptomen bestreden in plaats van het probleem bij de bron aan te pakken. Dat wilde ik niet. Dan deed ik het alleen maar voor mezelf. Toen er uiteindelijk ook nog bijkwam dat hij Equine Asthma heeft, wist ik dat het klaar was.”

“Ik heb gedaan wat ik kon, medicatie van de dierenarts, poeders, supplementen, therapeuten, een Haygain om het hooi te stomen, de Flexineb om te vernevelen en later weer zware medicatie voor acht weken lang, maar daar deed ik hem ook geen plezier meer mee. Ik heb besloten per seizoen aan te kijken hoe het met hem gaat en te genieten van alle momenten die we samen hebben. Gelukkig is hij de winter tot nu toe goed doorgekomen en is hij er nog steeds.”


Foto: Laura Dijkslag Fotografie

Eerlijk zijn naar je paard

“Natuurlijk doet het mij veel verdriet. Enzo was in alle opzichten mijn droompaard. Ik vind het belangrijk om naar hem te luisteren en zal er alles aan doen om hem zo lang mogelijk fit te houden. Maar ik vind het ook belangrijk om eerlijk te zijn naar je paard. Als het niet meer gaat, gaat het niet meer. Voorlopig bekijken we gewoon hoe het loopt.”

“Enzo geeft duidelijk aan waar hij zich wel en niet prettig bij voelt. Zo maken we af en toe nog een wandelingetje met stalgenootjes, waar we enorm van genieten samen. Ik denk dat er uiteindelijk ook wel een paard bij komt; die passie voor paarden blijft toch. Ik heb absoluut geen haast en ben niet actief op zoek, maar áls er een paard bij komt, wordt het weer een PRE. Dat weet ik honderd procent zeker”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Nadine de Jong Fotografie / Laura Dijkslag Fotografie 

Afbeelding
Afbeelding