Julia van Bruchem en B-Star Reversible
Julia van Bruchem en B-Star Reversible Foto: Privébezit

Julia van Bruchem: “Dat B-Star en ik zo ver hebben mogen komen is echt een cadeautje”

Fun Dressuur Horsemanship Opvallend Rassen Wedstrijden

Dat koudbloeden net zo goed mee kunnen lopen in de dressuursport is iets waar Julia van Bruchem over kan meepraten. De amazone bracht de nu 23-jarige B-Star Reversible uit op Z1-niveau en hoopt het met haar zesjarige Arano van de Veldzichthoeve zelfs nog een stukje verder te schoppen. 

Droom die uitkwam

In 2013 kwam B-Star op Julia’s pad. De amazone heeft de ruin eerst drieënhalf jaar lang met veel liefde verzorgd. De keuze om hem daarna over te nemen was dan ook snel gemaakt. “Wat begon met hem één dag in de week verzorgen groeide uiteindelijk uit tot zeven dagen in de week. Het was lang niet altijd makkelijk, maar sinds ik B’tjes hart voor me heb gewonnen, gaat hij voor mij door het vuur.”

“Het is een onwijs trouw en lief paard. Toen zijn eigenaren hem eind 2016 wilden verkopen, heb ik hem na héél lang zeuren bij mijn ouders uiteindelijk over mogen kopen. Dat was natuurlijk echt een droom die uitkwam”, blikt ze terug.

Dressuursport 

De amazone verhuisde de ruin dichter naar huis en besloot, naast de vele buitenritten die ze maakten, ook wat fanatieker aan de slag te gaan met dressuurlessen. “Ik had destijds helemaal geen wedstrijdambities, maar mijn instructeur zei al dat B-Star en ik wel eens heel ver konden komen samen. Uiteindelijk zijn we toch de dressuursport ingerold. Hoewel het niet altijd van een leien dakje ging, hebben we het toch tot het Z1 geschopt. Dat had ik nooit verwacht en was echt een cadeautje.”


Foto: Noël Grannetia

Met sportief pensioen

Nu de ruin de mooie leeftijd van 23 jaar heeft aangetikt, begint hij wat last te krijgen van ouderdomskwaaltjes. “Het begint echt een opaatje te worden. Hij ondervindt gelukkig weinig last van zijn straalkanker, maar het is natuurlijk niet niks. Daarnaast merk ik ook aan hem dat hij wat langer de tijd nodig heeft om op te starten. Ik denk dat als ik het zou willen, hij zeker nog mee kan lopen in de sport, maar het hoeft van mij niet meer. Ik geniet net zo veel van hem nu we het wat rustiger aan doen. Het is voornamelijk mijn doel om hem zo lang mogelijk fit en gezond te houden.”

Stokje overnemen

Toen Julia vier jaar geleden toevallig bij de toen nog driejarige Arano van de Veldzichthoeve terechtkwam, werd al snel duidelijk dat hij wel eens een waardige opvolger van B-Star zou kunnen worden. “Toen ik hem zag, was ik eigenlijk direct verliefd. Ik kocht hem drie jaar geleden met het idee dat hij het stokje uiteindelijk kon overnemen van B’tje. Alleen duurde die overgangsperiode iets langer, omdat B-Star nog zo lang fit is gebleven.”

“Arie is inmiddels zes jaar oud. Hoewel het soms pittig is om twee paarden te combineren met een fulltime baan én een sociaal leven, heb ik het ervoor over. De passie voor de paarden wint in dat opzicht toch”, lacht ze. 


Foto: Noël Grannetia

Potentie

De amazone barst van het doorzettingsvermogen en laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Dat niet ieder jurylid een Tinker in de dressuurring kan waarderen, weerhoudt haar er niet van om Arano uiteindelijk ook te gaan uitbrengen in de sport. Op haar Instagrampagina, @bstarjulia, deelt ze dit proces. “Ik hoop met Arie stiekem zelfs nog wat verder te komen dan waar B’tje en ik zijn geëindigd. Arie toont onwijs veel potentie. En dat terwijl hij heel erg lomp kan zijn”, lacht ze. “Hij verzint iedere dag wel een nieuw trucje om mij, of bijvoorbeeld mijn hoefsmid, voor de gek te houden. Gelukkig heeft hij een hart van goud”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Noël Grannetia / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding